ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varnar för inbördeskrig i Egypten

Peter Lindholm · 28 Jun 2013
Uppdaterad 28 Jun 2013
Oroligt i Alexandria på fredagkvällen.

Oroligt i Alexandria på fredagkvällen. Foto: Scanpix


Läget i Egypten var mycket spänt på fredagen. Minst fyra har omkommit utanför Muslimska brödraskapets politiska gren Frihets- och rättvisepartiets kontor i Alexandra på fredagkvällen. Landets ledande religiösa institution, al-Azharuniversitetet i Kairo, varnar för inbördeskrig.

klar

Artikellänk är kopierad

– Folket har bestämt att det de vill ha frihet och rättvisa, det kan ingen stoppa. Om islamisterna tar till våld kommer det att bli inbördeskrig, säger Sameh Egyptson, religionsforskare vid Lunds universitet.

Han bevakar fortlöpande situationen i Egypten via kontakter, släkt och sociala medier.

I Alexandria, Egyptens andra stad, demonstrerade tusentals människor mot presidenten under fredagen. Vissa är oroade för att president Muhammad Mursis parti, Muslimska brödraskapet, vill öka sin makt och införa islamiska lagar, andra var missnöjda med ekonomin, rapporterar AFP.

– Enligt uppgifter på Twitter har 66 personer skadats i Alexandria. Det demonstreras också i många andra städer. I Aga är tusentals människor ute och har plundrat Muslimska brödraskapets huvudkontor, säger Sameh Egyptson.

I Kairo beskrivs situationen som överraskande lugn hittills. Anhängare till president Muhammad Mursi har samlats utanför Rabaa al-Adawiya-moskén i stadsdelen Nasr City. Samtidigt har motståndare till Mursi tagit sig till Tahrir-torget.

- Människor här är mycket spända, jag kan känna lukten av blod i luften. Vi förväntar oss att mycket folk kommer att samlas efter fredagsbönen, och vi vet inte vad som kommer att hända, säger Negad El Borai, jurist och människorättsaktivist, till TT.

Den senaste veckan har flera människor dött i oroligheterna, och på fredagen uppgav läkare att ytterligare två dött av skador från sammandrabbningar i staden Mansoura.

På söndag är årsdagen av Mursis installation som president. Då hoppas oppositionen kunna samla miljontals människor i protest.

- Kraven är väldigt tydliga – att Mursi ska avgå, säger Sameh Egyptson.

- Folket vill ha en förändring som innebär ett nytt system som garanterar frihet och rättvisa. Det finns varken i Muslimska brödraskapets ideologi eller tankar.

Även i Stockholm kommer det att demonstreras mot Mursi på söndag. Efter samling på Sergels torg kommer man att tåga mot Egyptiska ambassaden och överlämna en kravlista på demokrati.

Fakta: Egypten och Mursi

Efter 30 år vid makten störtades Egyptens president Hosni Mubarak den 11 februari 2011 efter 18 dagars folkligt uppror som krävde hundratals liv.

Efter det att militären tillfälligt tog över makten hölls val och Muslimska brödraskapet, med president Muhammad Mursi i spetsen, seglade upp som dominerande politisk makt.

Oppositionen, främst mer sekulära krafter, har sedan dess starkt motsatt sig Muslimska brödraskapets politik och konflikten har flera gånger mynnat ut i dödligt våld. En kampanj som kräver Mursis avgång har samlat över 10 miljoner underskrifter på ett par månader, enligt arrangörerna. 

Källa: TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro