ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Varning för bondfångare

Caroline Engvall · 25 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Turister lockar till sig lurendrejare

klar

Artikellänk är kopierad

Ljusskygga figurer lurar godtrogna turister på pengar. Polisen har redan gripit en handfull skojare som väntar på att avvisas från Sverige.
Ljusskygga figurer lurar godtrogna turister på pengar. Polisen har redan gripit en handfull skojare som väntar på att avvisas från Sverige.

TURISTFÄLLOR.Sluga lurendrejare tjänar miljoner på godtrogna semesterfirare. Och du kan lika gärna bli lurad i Stockholm som i New York eller Kuala Lumpur.

Med flinka fingrar skyfflar mannen runt de små askarna på mattan framför sig. Du har satsat en femhundring på att den lilla bollen är gömd under asken i mitten.

När gamblern lyfter på locket kommer en annan man fram och satsar det dubbla på samma ask. Han vinner – du förlorar. Alltid!

– Det är den värsta plågan vi haft på flera år, säger polisinspektör Peter Enell och syftar på ligor som drar runt i Gamla stan och på Drottninggatan i Stockholm och lurar turister på pengar.

– De drar in miljonbelopp varje år, säger Peter Enell.

På semester i Kuala Lumpur i Malaysia blev Magnus Lüttkens från Stockholm indragen i ett parti blackjack. Han kände sig tvingad att skriva på en fejkad revers på över 200 000 kronor.

– Efter ett tag fattade jag att det var en bluff. De var ute efter att blåsa mig. I efterhand kände jag mig ganska korkad, men jag är glad att jag kunde dra mig ur, säger han.

Så undviker du att bli lurad

Här är världens värsta turistbedrägerier

Black Jack-tricketEn man eller kvinna kommer fram, inleder en trevlig konversation och bjuder in dig för att träffa en släkting. Väl där försöker de övertala dig att vara med i ett ”idiotsäkert” spel som går ut på att lura en motståndare, vanligtvis genom blackjack. Det slutar alltid med att du förlorar och tvingas ta ut allt du har på bankkontot för att betala din ”skuld”.Var: Kuala Lumpur, Malaysia.

Boll-under-ask-tricketPå turiststråk ser du ofta klungor av män som trollar med tre askar och små bollar. De vill att turister ska satsa en femhundring på att gissa rätt ask, vilket aldrig sker. I stället vinner deras kumpaner allt.Var: Stockholm, Köpenhamn.

TjuvväxlarnaNågon erbjuder sig att ge dig en mycket bättre kurs än växlingskontorens. Du får en stor bunt sedlar som du snabbt stoppar i fickan för att inte någon ska ta dem. Väl på hotellet upptäcker du att du har fått en hög värdelösa sedlar.Var: Indien, Sydamerika och andra länder där det finns en svart marknad för lokal valuta.

TaxitricketDu är vilse i en ny stad och tar en taxi till hotellet. När du ger taxichauffören en hundradollarssedel och väntar på dricks hävdar han att han bara har fått en endollarssedel. Var: USA, ofta New York.

FejkpolisernaEn trevlig person inleder en konversation med dig när en polis kommer fram och säger att han är falska sedlar på spåren och vill se era pass och pengar. Den andra personen lämnar över sina prylar och får tillbaka dem. När du lämnar fram dina pengar försvinner båda personerna med dem.Var: Colombia och Egypten (speciellt vid pyramiderna).

FågelbajstricketDu ”råkar” få en fågelbajsfläck på axeln. ”En vänlig själ” kommer snabbt fram, torkar bort smutsen och ondgör sig över smutsiga duvor. Samtidigt länsas dina fickor. Var: Hela världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro