ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varning för falska Blocket-mejl

Jenny Sköld · 8 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012

Falska Blocket-mejl där mottagaren uppmanas att "åter mata in de betalningsuppgifter som använts vid transaktionen på Blocket", har rasslat ner i ett stort antal mejlboxar under veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt mejlet har begagnat-sajten dragit en allt för stor summa från mottagarens konto, som nu ska återbetalas. 

Blocket.se varnar nu för meddelandena, som skapats av så kallade "nätfiskare" i ett försök att komma åt kontouppgifter och andra känsliga uppgifter. Företaget poängterar att de aldrig skickar ut mejl med länkar till sidor där man ska fylla i sina uppgifter. 

– Det händer att Blocket liksom många andra företag och banker drabbas av den här typen av nätfiske där oseriösa aktörer försöker få tillgång till kortuppgifter. Vi agerar alltid snabbt för att stänga ned den sajt som mejlen länkar till. Just den här sajten hörde hemma i Nederländerna och vi kontaktade omedelbart webbhotellet som stängde ned sajten i måndags, säger Thomas Bäcker som är kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Den första sajten, det vill säga. För de falska mailen fortsatte att skickas ut och på onsdagen var det dags att stänga ner en till.

– Sådana här bedragare skapar ofta en reservsajt så det brukar kunna komma efterslängar. Men nu hoppas vi att det ska vara helt åtgärdat, säger Thomas Bäcker.

Han uppmanar alla som får mail där de ombeds uppge sina kontouppgifter att omedelbart kontakta företagets kundtjänst, eller gå in på deras hemsida, där de brukar vara snabba med att lägga in en varning.

De som redan har fyllt i sina uppgifter uppmanas att omedelbart spärra kortet och göra en polisanmälan.

Texten i mejlet

Hej,

I enlighet med våra användarvillkor samt med målet att förbättra kvalitén på de tjänster vi erbjuder våra användare, förbehåller Blocket.se sig rätten att regelbundet kontrollera giltigheten för de uppgifter som använts för transaktioner genomförda på Blocket.se.

Vi har uppmärksammat att ditt kort, vid din senaste transaktion, debiterades med ett extra belopp på 340 kr. För att få tillbaka detta belopp ber vi dig att klicka på följande länk och åter mata in de betalningsuppgifter som använts vid transaktionen på Blocket.se.

Åter mata in de betalningsuppgifter

Återbetalningen av det aktuella beloppet kommer att genomföras inom 48 timmar, efter att betalningsuppgifterna som använts vid! den senaste transaktionen enomförd på Blocket.se har validerats av våra medarbetare.

Med vänliga hälsningar

blocket.se

Blockets råd om nätfiske

• Om du blir kontaktad via mejl eller sms av någon som säger sig arbeta för Blocket.se och ber dig lämna ut dina kortuppgifter så är detta med största sannolikhet ett bedrägeriförsök.

• Kom ihåg att alltid anmäla denna typ av bedrägeriförsök till oss. Metoden kallas för nätfiske eller phishing och Blocket.se anmäler alla sådana försök till polisen.

• Om du har lämnat ifrån dig dina kortuppgifter uppmanar vi dig att kontakta din bank för att spärra ditt kort och polisanmäla.

• Ett bra tips för att du ska veta om sajten är riktig är att titta i webbläsarens adressfält. Adressen ska alltid börja med "https://", annars är sajten inte certifierad.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro