ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varning för falska poliser: Så avslöjar du bluffen

Tomas Lundin · 3 Sep 2014
Uppdaterad 4 Sep 2014

Nu varnar polisen för bedragare som låtsas vara poliser och försöker ta sig in i lägenheter. Var inte rädd för att kräva att poliser visar legitimation”, säger Anders Olofsson på polisens bedrägericentrum.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisbrickan med legitimation ska vara i ett vikbart läderfodral och distriktet ska vara det rätta.
Polisbrickan med legitimation ska vara i ett vikbart läderfodral och distriktet ska vara det rätta.Foto: TT/Polisen

Ett antal anmälningar har kommit in till polisen i bland annat Västra Götaland och Östergötland om personer som ringer eller knackar på och säger att de är poliser. I vissa fall vill begragarna komma in och kontrollera brandsäkerheten. I andra fall är metoden mer utstuderad. 

– En person har ringt och sagt att det finns ett paket med narkotika adresserat till dem och att personal från Tullverket och Polisen måste komma hem till dem och göra husrannsakan, säger Anders Olofsson på polisens begrägericentrum.

Målet är alltid att ta sig in i bostaden och komma åt värdesaker. Enligt polisen är det vanligaste att en falsk polis som blir ifrågasatt går vidare till nästa person eller dörr. 

– Poliser ska ha leg och det är inte farligt att fråga. Till och med en uniformerad polis ska visa legitimation om man ber om det, men det finns självklart situationer vid ingripandet där man får utgå från att de är poliser, men om det inte är en akut situation så ska du stå på dig, säger Anders Olofsson.LÄS MER: Nya porrfakturor från bedragare

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro