ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varning för stormvindar och översvämningar

Gustaf Eriksson · 29 Jan 2013
Uppdaterad 30 Jan 2013
SMHI varnar för storm och översvämningar

SMHI varnar för storm och översvämningar Foto: Scanpix


Ett djupt lågtryck närmar sig Sverige. SMHI varnar för stormvindar och extremt höga vattennivåer, som kan ge översvämningar. – Det är mycket ovanligt med så här högt vattenstånd, säger Robert Olsson, vakthavande oceanograf på SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Hård blåst och kraftig nederbörd. Det är vad som väntar i en stor del av Sverige under de närmsta dagarna. 

Lågtrycket som ligger bakom dramatiken finns just nu väster om Storbritannien, och väntas dra in över Sverige under onsdagen.  – Det ser ut som att det kommer in över västra Sverige under onsdagskvällen och natten mot torsdagen, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI. 

Vindarna kan nå stormstyrka. – Det kommer att blåsa väldigt mycket och det innebär risk för skador på byggnader och att träd välter. Det kan bli problem i trafiken också, säger Linnea Rehn. 

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för högt vattenstånd längs kusten i norra Skåne, Halland och Bohuslän. Vattennivån kan hamna 110-130 centimeter över det normala.  – Det är mycket ovanligt att vi ser så högt vattenstånd på västkusten, säger Robert Olsson, vakthavande oceanograf på SMHI.

De hårda vindarna kommer att pressa vattnet mot kusterna, och det finns risk för översvämningar.  – Byggnader som ligger nära vattnet kan skadas. Det gäller att se till så att bryggor och sådant är fast förankrade, säger Robert Olsson.

SMHI har också utfärdat en klass 1-varning för kraftigt snöfall i Norrland.  – Nederbörden kommer innan vindarna. I norr blir det snö men i söder kommer det mest som regn, säger meteorolog Linnea Rehn.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro