ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Varning: Barnspelet Minecraft används i kontokortsbluff

Tomas Lundin · 9 Dec 2014
Uppdaterad 9 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Succéspelet Minecraft är vapnet i en ny attack för att länsa ditt konto. I falska mejl uppmanas du avbeställa ett Minecraft-köp som du aldrig gjort.  – Cyniskt och ondskefullt att använda barnspel, säger Metros teknikexpert Aron Andersson. 

På tisdagen har svenska e-postkonton fått ett kvitto där avsändaren sägs vara Apple Store i Sverige där det står att de köpt spelet ”Minecraft – Pocket Edition”.

”Om du inte har godkänt betalningen, klicka här så snart som möjligt för att makulera den”, står det i mejlet.

Men avsändaren har ingen Apple-adress och den som klickar på länken kommer till en falsk Apple Store-sida där du uppmanas fylla i dina kortuppgifter.  ► LÄS MER: Polisen varnar för Netflix-bedrägeri

Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum har inte hört talas om just den här bluffen, men menar att bedragarna blir skickligare och skickligare och hänger med i trenderna för vad som kan locka. I somras varnade polisen för phishingmejl från nät-tv-tjänsten Netflix. 

– Det handlar bara om 100 miljoner sätt, i slutändan hamnar du alltid på en sida där du ska fylla i dina kortuppgifter, säger Jan Olsson.

► ​​ LÄS MER: P olisen varnar för nytt bedrägeri på Facebook

Enligt Metros teknikexpert Aron Andersson finns det enkelt sätt att avslöja fejksajter som kräver dina kortuppgifter.

– Alla auktoriserade sajter som har betalningsformulär har en adress som börjar på ”https”. I många webbläsare syns det också ett litet hänglås i adressfältet. 

Att just Minecraft valts ut tror han beror på att spelet är väldigt populärt och har många potentiella användare. Föräldrar kanske inte har koll på vad deras barn köpt på Minecraft och kan därför gå på bluffen.

– Det låter nästan utstuderat och ganska ondskefullt att välja ut spel som är populära bland unga. Det har också funnits en diskussion om att det är så lätt att köpa saker i Minecraft, säger Aron Andersson. Peter Forsman är abuse-ansvarig på Stiftelsen för internetinfrastruktur. Han menar att det utöver rena phishing-försök är vanligt att föräldrar lämnar över kontouppgifter till sina barn för köp i spel utan att egentligen veta vad det innebär.  –  Vad föräldrarna tror är att det är engångsköp. Men eftersom kortuppgifter mellanlagras, så kan multipla köp genomföras utan förälderns kännedom eller medgivande, säger han till Metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro