ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Varningen: Fästing med farligare virus sprids i Sverige

Sophie Tanha · 2 Maj 2019
Uppdaterad 2 Maj 2019
Bor du i ett rödmarkerat område kan du ha fått besök av fästingen.

Bor du i ett rödmarkerat område kan du ha fått besök av fästingen. Foto: SVA


Tajgafästingen kommer österifrån och bär med sig farligare typer av TBE-virus än det som hittills finns i Sverige. Tidigare har den bara funnits i ett fåtal områden längs Norrlandskusten, men fynd från andra kommuner pekar på att den fruktade blodsugaren sprider sig till nya områden i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

– Man bör tänka på att fästingar är effektiva smittbärare och att deras utbredning påverkas av klimatförändringen, säger Anna Omazic, forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Fästingar med blödarsjuka funna i Europa

Tajgafästingen tros ha kommit till Sverige från Ryssland, via Finland där den etablerades i början av 2000-talet. Till skillnad från fästingarterna som tidigare funnits i Sverige kan tajgafästingen bära med sig en farligare typ av TBE-virus som, utöver traditionella smittsamma bakterier som borrelia, kan ge fästingburen hjärnhinneinflammation.

Hot om nya sjukdomar

– Den ökar i utbredning, främst längs kusterna i norra Sverige och Finland. Både den och vanlig fästing har stor betydelse som bärare av zoonotiska infektioner, sjukdomar som kan smitta mellan djur och människa, säger Anna Omazic till SVA.

Nu uppmanas människor i främst Norrbotten, Västerbottens och Jämtlands län att skicka in fästingar de hittar. Insamlingen är en del av ett större projekt, där målet är att stärka beredskapen inför den snabba klimatuppvärmningen, som öppnar upp för nya fästingarter med fler infektionssjukdomar.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro