ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varningen: Hamburgare kan utsätta gäster för onödiga risker

David Peterson · 11 Mar 2019
Uppdaterad 11 Mar 2019
Blodiga hamburgare kan innebära en risk att bli sjuk.

Blodiga hamburgare kan innebära en risk att bli sjuk. Foto: TT


En blodig burgare på resturang kan innebära en risk att bli sjuk, det visar en undersökning som Livsmedelsverket gjort. Mer än hälften av de kontrollerade restaurangerna kunde inte visa att de hade rutiner för hantera köttet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hamburgare som inte är genomstekta kan innehålla bakterier som gör att man blir sjuk.  Den största risken för den som äter malet kött som inte är genomstekt är att få i sig bakterien Ehec. I värsta fall kan det leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador. Barn är särskilt känsliga och dödsfall har förekommit.

Risk att bli sjuk

Nu har Livsmedelsverket utfört en kontroll av 145 restaurangers hantering av ogenomstekta hamburgare. Kontrollen visar att mer än hälften av restaurangerna saknar rutiner för att säkerställa att burgarna är riskfria, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

– Det är förvånande att restaurangerna inte är mer noggranna vid servering av hamburgare eftersom det utsätter gästerna för en risk att bli sjuk, säger Ulrika Andersson, statsinspektör på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Rutiner saknas

Varken restaurangerna som köper färdigmalet kött eller de som maler själva kunde visa att de hade rätt rutiner.

– Det är svårt att dra några slutsatser om hur många som blir sjuka på grund av ej genomstekta burgare men vi kan ändå konstatera att många restauranggäster utsättas för en onödig risk på grund av bristfällig hantering av det malda köttet, säger Ulrika Andersson.

Nu överväger Livsmedelsverket att se över rekommendationerna som finns.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro