ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varningen: Osäkra hiv-tester säljs i Sverige – kan leda till att smittade inte söker vård

Hugo Ewald · 1 Dec 2017
Uppdaterad 1 Dec 2017
Det går att vända sig till sjukvården för att gratis testa sig för alla sjukdomar som ingår i smittskyddslagen.

Det går att vända sig till sjukvården för att gratis testa sig för alla sjukdomar som ingår i smittskyddslagen. Foto: Denis Farrell/AP/TT


Osäkra hiv-tester säljs på den svenska marknaden. Det skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Eftersom testerna är osäkra kan de leda till felaktiga resultat, vilket kan göra att hiv-smittade inte uppsöker vård.

klar

Artikellänk är kopierad

På den svenska marknaden säljs flera olika hiv-tester, framför allt online. Nu varnar Läkemedelsverket att flera av dessa kan vara osäkra. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt Läkemedelsverket säljs flera test online som inte uppfyller de säkerhetskrav som lagen stipulerar och som är av sämre kvalitet, vilket leder till att resultaten av testen kan komma att vara felaktiga. Det kan innebära att personer som är smittade hiv och som bör söka vård inte gör det.

Enligt Expressen uppmärksammades Läkemedelsverket på de dåliga testerna redan 2016, bland annat genom att man tog del av rapporter från andra europeiska länder som berättade om hiv-tester utvecklade utanför Europa men som såldes där.

– Vi har inte undersökt prestandan i de här produkterna, eller hur många som köpt dem. Men vi har sett att de finns på den svenska marknaden, och att det finns intresse hos ungdomar att köpa dem. Då tänkte vi att vi börjar med att informera: Ska du köpa dessa tester var lite mer aktsam och granska märkningen kritiskt, säger Parthena Lövgren, utredare på Läkemedelsverket, till Expressen.

Läkemedelsverkets uppmaning till alla är att se till att självtest för könssjukdomar man köper är CE-märkt. Ett CE-märkt hiv-test uppfyller alla säkerhets- och prestandakrav som lagen ställer och kan användas på ett säkert sätt. Det går också att vända sig till sjukvården för att gratis testa sig för alla sjukdomar som ingår i smittskyddslagen.

LÄS MER
5 saker du inte visste om hiv
klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro