ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varningstext på ölburken

Katarina Matsson · 9 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

VARNING. ”Under 18 år? Avstå alkohol!” och ”Gravid? Avstå alkohol!” är två exempel på budskap som snart ska möta öldrickaren. 

Varningstexterna från cigarettpaketen kommer igen men denna gång på ölflaskor och ciderburkar. Från och med i höst kommer alla alkoholhaltiga drycker från de större bryggerierna att uppmana till att spola kröken före bilfärden och arbetet. Sveriges Bryggerier ligger bakom rekommendationen och de ser hellre att texterna informerar än varnar, något som bemöts välvilligt i branschen.– Budskapet uppmanar till något positivt i stället för den skrämselpropaganda som ofta ses i alkoholreklam, ett budskap som många struntar i för att det är för upphaussat, säger Jan Fager, jurist på intresseorganisationen Sveriges Annonsörer.

På Folkhälsoinstitutet är man mer kritisk även om man är positiv till att svenskarna går i bräschen för upplysningen.– Ska det vara varningar så ska det vara mer tyngd i budskapet liknande etiketterna på cigaretter. För alkohol är en hälsofara för vem som helst, säger Sven Andreasson, chef för alkohol- och narkotikaavdelningen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro