ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Värnpliktiga förfrös sig – fick avbryta lumpen

TT · 27 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fem nyinryckta soldater på Jägarbataljonen i Arvidsjaur har drabbats av köldskador och förbandets läkare anser att det är Försvarsmaktens fel eftersom de nya soldaterna får rycka in under den kallaste årstiden.Fyra soldater förfrös en eller flera fingrar på händerna och en fick köldskador på stortån. Skadorna påverkar de värnpliktigas möjlighet att fortsätta sin militärtjänst.Fyra av de skadade har fått avbryta sin tjänstgöring och har skickats hem och en är under observation skriver Norrländska socialdemokraten.De värnpliktiga ryckte in den 28 januari. En vecka senare var de ute i fält under flera dygn då de sov två nätter i sovsäck i tält när temperaturen kröp ner mot 30 minusgrader.

Händelsen har utretts av utbildningsäkerhetsofficeren på I 19, men rapporten är ännu inte offentlig.– En av omständigheterna är att de har varit här så kort tid. De har inte vana att vara i kyla, kan inte sin utrustning eller sina egna begränsningar och vet inte hur de ska äta, säger förbandets läkare Ole Frökjaer. Han menar att det här är Försvarsmaktens fel, som har inryckning den kallaste perioden på året. Han anser att inryckningen ska ske på hösten, så att kroppen hinner acklimatisera sig och soldaterna hinner lära sig sin utrustning.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro