ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Värsta matkrisen i världen sedan 1870

TT · 21 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Hunger breder ut sig i världen till följd av ökade priser på basvaror som ris och vete. Svälten är nu den värsta sedan 1870 konstaterar den ansedda tidskriften Newsweek och Världsbanken varnar för att 100 miljoner männi­skor hotas av svår hunger. I morgon ska Europaparlamentet rösta om en resolution om de stigande priserna och hur man bör agera för att möta dem.

På bara ett år har priserna på spannmål fördubblats, vilket även märks i Sverige där mjölpriset har stigit med 26 procent på ett år och pastapriset med 22 procent.

Men även om prisökningen märks i svenska butiker, är den inte alls lika kännbar här som i utvecklingsländerna.– Många fattiga som tjänar mindre än en dollar om dagen lägger mellan 50 och 80 procent av sin inkomst på livsmedel, säger Jan Bjerninger som är chef för avdelningen för naturbruk och miljö på Sida.

Skenande kostnader har lett till kravaller i ett 20-tal länder och det västindiska öriket Haitis premiärminister blev nyligen avsatt till följd av kravallerna.

Problemen kan lösas med hjälp av livsmedelshjälp och lån, men Bjerninger säger att det är en kortsiktig lösning.– På lång sikt handlar det om att gynna jordbruket så att livsmedelsproduktionen ökar.

Och utfiskningen måste stoppas annars riskerar ännu fler fattiga att bli ännu hungrigare när deras främsta proteinkälla försvinner.– Utfiskning är att ta död på resurserna. Produktionen måste vara uthållig annars blir det ännu värre i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro