ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Värsta myggsommaren på år – här är myggplågan som störst

Annica Ögren · 6 Jun 2018
Uppdaterad 6 Jun 2018
Det är redan en myggtät sommar.

Det är redan en myggtät sommar. Foto: Pixabay


Även om det är torrt i stora delar av landet just nu, är det redan en myggtät sommar. Här är plågan som störst.

klar

Artikellänk är kopierad

Våren som kom explosionsartat i år har inneburit mycket torka i stora delar av landet. Men det betyder inte att vi får en myggfri sommar. Tvärtom. Nu väntar nu den värsta myggsommaren på flera år. Det skriver DN.

Det hela har att göra med att de myggägg som inte kläcktes under förra året, när det var torrt ute, har legat och väntat på rätt förutsättningar. Vintern var sedan ovanligt snörik och när värmen kom smälte snön snabbt. Då bildades mängder av pölar där myggäggen redan låg och väntade.

– Skogsmyggans honor är väl utvecklade att överleva. De kan lukta sig till var det finns en grop i skogen som kan bli fuktig, och lämplig att lägga sina ägg som kan överleva i åratal. Där har äggen legat och väntat och i år när pölarna har funnits och det blir ovanligt varmt kommer de som skjutna ur kanoner, säger Jan Lundström, verksamhetsansvarig för projektet Biologisk myggkontroll och tidigare forskare vid Uppsala universitet, till DN.

Värst i skogsklädda områden

För de som bor i eller nära den skogsklädda delen av landet, vilket ju är en stor det av vårt avlånga land, kan det vara riktigt jobbigt just nu. Där är det nämligen skogsmyggor som just nu attackerar i stora mängder. Dessa myggor flyger inte så långt, vilket betyder att grannar som bor 50 meter från varandra kan drabbas väldigt olika.

Värmländska Deje är ett exempel där myggplågan redan varit stor i år. Boende i området JO-anmälde till och med kommunen för att den inte bekämpat myggen, skriver tidningen.

Men en fördelmed den pågående myggplågan är att den inte behöver bli så långvarig. Skogsmyggor kläcks nämligen bara en gång om året och flyger sedan ett par månader.

– Ju fuktigare det är ju längre lever de. Då minskar de med hälften på ungefär två veckor, är det extremt torrt och varmt går det dubbelt så fort och då går populationen ner väldigt snabbt, säger Jan Lundström till DN och fortsätter:

– I år var de väldigt tidiga, så då finns det stor möjlighet att det är mindre mygg redan till midsommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro