ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Värsta vattenbristen på 100 år hotar Sverige

Linnea Bergman · 22 Maj 2017
Uppdaterad 24 Maj 2017
Nu håller myndigheterna tummarna för en regnig sommar.

Nu håller myndigheterna tummarna för en regnig sommar. Foto: TT.


Efter det torraste året på 40 år hotas nu stora delar av Sverige av vattenbrist. I värsta fall kan vatten få fraktas med lastbilar till utsatta områden, jordbruket drabbas av stora problem och kommuner tvingas införa förbud mot att människor vattnar sina egna gräsmattor.

klar

Artikellänk är kopierad

I juni brukar vattennivån ligga på en av de högsta nivåerna under hela året. Men nu hotas istället Sverige av en svår vattenkris.

Det har regnat och snöat mycket mindre än normalt under två år i rad. Nu går en rad myndigheter ut med en gemensam varning. I värsta fall kan situationen bli den värsta på 100 år. Sedan hösten 2015 har stora delar av södra Sverige fått 100-200 mm mindre nederbörd än normalt, det vill säga ca 20-30 procent mindre vatten.

Särskilt utsatt är östra Sverige upp till mellersta Norrland, från Blekinge till Västernorrland, och de inre delarna av Götaland.

Flera kommuner har redan nu fått införa bevattningsförbud, där de bland annat förbjuder människor att vattna sina gräsmattor för att spara vatten.

– Om det blir en torr sommar kan situationen bli besvärlig, varnar vdelningen för havs- och vattenförvaltning inom Havs- och vattenmyndigheten.Björn Sjöberg, chef på a

Samtidigt som många semesterfirare håller tummarna för gott om sol och värme framöver spanar tjänstemännen på flera av våra myndigheter efter regnmoln. Jord- och skogsbruk, industri och turism är några av de områden där vattenbristen kan ställa till den om vi får en torr eller till och med en normaltorr sommar.

– Enskilda brunnar kan få problem och människor kan tvingas åka efter vatten i lastbilar. För kommunerna går det ofta att lösa, men det kan blir dyrt. För lantbruk med stora djurbesättningar kan situationen bli ännu svårare, säger Björn Sjöberg.

Den som har en egen vattentäkt tipsas om att kontrollera vattennivån och fundera över vilka alternativ som finns om brunnen skulle sina. Dessutom ska man hålla utkik efter mer information från kommunen om läget där man bor.

Nu hoppas myndigheterna på en blöt sommar. Samtidigt vädjar de till allmänheten om hjälp med att spara vatten inför hösten.

– Tänk på att hantera vattnet med försiktighet redan nu, säger Björn Sjöberg på Havs- och vattenmyndigheten.

pil
Nio snabba tips på hur du sparar vatten

• Tänk på att duscha kortare tid än vanligt. Fem minuter istället för tio minuter gör stor skillnad. Då kan du spara ungefär 60 liter vatten.

• Duscha istället för att bada.

• Tvätta inte halvfulla tvätt- och diskmaskiner utan fyll upp dem ordentligt.

• Spolar du vattnet en stund för att få det kallt? Ställ in vattnet i kylskåpet istället så är det kallt när du vill dricka det.

• Lämna inte kranen på samtidigt som du borstar tänderna.

• Se till att byta packning och fixa droppande kranar.

• Diska smart. Diska inte under rinnande vatten. Skölj i en separat balja.

• Om du har en trädgård kan du tänka på att begränsa vattnandet och främst vattna under kvällarna.

• Överväg att inte fylla upp poolen i trädgården om din kommun drabbats av vattenbristen.

Källa: Källa: Kalmar vatten, Björn Sjöberg, WWF

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro