ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Värsta virushotet för Iphone någonsin – så skyddar du dig

Aron Andersson · 6 Nov 2014
Uppdaterad 6 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Hundratusentals misstänks ha drabbats av nya viruset Wirelurker. Så sprids den skadliga programvaran.

Det är säkerhetsforskare från Silicon Valley i Kalifornien som upptäckt den nya metoden att angripa Iphone och andra Apple-produkter, skriver New York Times.

Programmet som används kallas för Wirelurker och används bland annat för att spionera på användare utan att det märks. Enligt forskarna är viruset det största hot som upptäckts för Appleprodukter. Det sprids från datorn till mobilen via usb.

Wirelurker har infekterat över 400 olika program för Mac-datorer. Dessa hade laddats ner över 356 000 gånger, när forskarna skrev sin rapport. Programmen finns att ladda hem från den kinesiska butiken Maiyadi app store och har följaktligen drabbats i huvudsak kinesiska användare. 

Wirelurker kan sedan spridas vidare till Iphone eller Ipad om denna kopplas till datorn via usb. Till skillnad från andra Iphonevirus behöver mobilen därför inte vara jailbreakad för att drabbas. På den mobil som drabbas kan Wirelurkers skapare komma åt adressboken, läsa sms och uppdatera själva virusprogrammet.

– De förbereder sig fortfarande för en eventuell attack, säger Ryan Olsen på säkerhetsföretaget Palo Alto Networks, som upptäckt det skadliga programmet, till New York Times.

– Även om detta är första gången som detta händer så visar det för många hackare att det här är en metod som kan användas för att sig igenom det hårda skal Apple byggt kring sina IOS-produkter.

För att undvika att drabbas rekommenderas användare bara installera program från Apples egen App Store eller från pålitliga källor.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro