ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vart femte bibliotek borta

Anders Göransson · 31 Okt 2012
Uppdaterad 31 Okt 2012

På tio år har nästan var femte biblioteksfilial försvunnit i Stockholms län, visar siffror som Metro tagit fram med hjälp av statistik från Kungliga biblioteket och SCB.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att experter varnar för försämrad läsförståelse och minskat läsande fortsätter besparingarna på de kommunala biblioteken.

Sedan 2001 har antalet biblioteksställen i Stockholms län – huvudbibliotek och filialer – minskat från 159 till 130. 

En orsak är att flera kommuner valt att koncentrera sin biblioteksverksamhet till en eller ett fåtal platser. Men det är ingen bra lösning, tycker Cecilia Ranemo, statistikansvarig på Kungliga biblioteket. 

Hon påpekar att mer än hälften av utlåningen på folkbiblioteken består av barnlitteratur.

– När barn kommer ut från skolan på eftermiddagen och vill uppsöka biblioteket – då måste det finnas i närheten. De har varken råd eller möjlighet att resa långa vägar. Samma sak gäller för många äldre och personer med funktionsnedsättningar.

Flest bibliotek i relation till befolkningen har kommuner som Norrtälje, Vallentuna, Nykvarn och Nynäshamn – som alla har över ett bibliotek per 10 000 invånare. 

I andra änden av spektrumet hittar vi Lidingö, Upplands Väsby och Solna – där det går 44 000, 40 000 respektive 35 000 invånare per folkbibliotek.

I Stockholms stad försvann ett 20-tal biblioteksfilialer under perioden 2001–2011. I dag går det 21 000 invånare per bibliotek i huvudstaden.

Sämre tider för Solnas biblioteksbesökare

Bara två bibliotek på 70 000 invånare – det placerar Solna i bottenskiktet bland länets kommuner. Trots det, och trots lokala protester, har kommunen minskat öppettiderna på det ena av de kvarvarande biblioteken från sex till fyra dagar i veckan.

– Vi fortsätter att driva på för att få tillbaka de vanliga tiderna, säger Vanna Beckman, ordförande för Bergshamrabibliotekets vänner.

Marianne Damström Gereben (FP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Solna, försvarar de krympta öppettiderna med en pressad budget.

– Det här är det vi har att röra oss med, och vi har prioriterat att hålla öppet varje dag på stadsbiblioteket i Solna centrum i stället. Dessutom är Solna en relativt liten kommun till ytan, säger hon.

Men grannkommunen Sundbyberg är betydligt mindre och har fyra bibliotek?

– Ja, men vi har ett väldigt stort stadsbibliotek som vi satsar ganska mycket på.

Nästa år har Solna kommun aviserat något som kallas ”meröppet” i Bergshamra. Det innebär att biblioteket tidvis ska vara obemannat, och att kunderna själva ska kunna gå i lokalerna.

Vanna Beckman är inte förtjust.

– Vi ser det som ett sätt att successivt skära ner bibliotekets funktion. Vi tycker ju att det ingår i själv idén med ett bibliotek att man kan få hjälp och råd. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro