ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vart tionde barn nekas vanlig försäkring

Leif Oldenburg · 8 Apr 2014
Uppdaterad 8 Apr 2014

I en ny rapport listas de bästa barnförsäkringarna. Men ett av tio nyfödda barn får inte ens teckna en vanlig försäkring.

klar

Artikellänk är kopierad

Paulina Wallde fick inte teckna försäkring för hennes fullt friska son Stellan.  ”Vi levde med en fruktansvärd oro.”
Paulina Wallde fick inte teckna försäkring för hennes fullt friska son Stellan.  ”Vi levde med en fruktansvärd oro.”Foto: Gustav Hugosson

Vart tionde barn som föds i Sverige nekas en vanlig försäkring. Hårdast drabbade är för tidigt födda. Paulina Wallde fick inte teckna en försäkring för sin son Stellan – trots att hon hade läkarintyg på att han var fullt frisk.

– Jag blev jättearg. Bolagen diskriminerade mitt barn utan anledning, säger hon.

Stellan föddes den 23 februari 2011 när Paulina var i 25:e veckan. Egentligen skulle han ha kommit den 6 juni. Vid födseln vägde Stellan bara 868 gram.

– Vi levde med en fruktansvärd oro. Först kunde bara läkarna uttala sig om de närmaste timmarna, sedan blev det dagar.

Paulina och Stellan bodde kvar på Karolinska sjukhuset i två och en halv månad innan de fick åka hem till Mariefred. När Stellan var ett halvår gammal vägde han fyra-fem kilo och utvecklades helt normalt. Han hade genomgått en rad undersökningar som samtliga visade samma sak: Stellan var fullt frisk.

Men när Paulina Wallde ville teckna en barnförsäkring blev det tvärnobben.

– If, Trygg-Hansa, Folksam, alla sa nej och hänvisade till att Stellan vägde under ett kilo när han föddes. Att jag hade en bunt med medicinska intyg som visade att han var fullt frisk hjälpte inte. Till sist gav jag upp.

Varje år föds cirka 100 000 barn i Sverige. I mellan nio och 16 procent av fallen kräver bolagen speciella klausuler eller karenstid innan en barnförsäkring får tecknas. Fem procent avslås med möjlighet till omprövning. Två procent av barnen får helt avslag, enligt en statlig rapport från 2013.

Karl Rombo är vice ordförande i Svenska Prematurförbundet. Han är kritisk till försäkringsbolagens inställning.

– Varje år föds över 6 000 barn för tidigt. De kontrolleras kontinuerligt av läkarna. Många får avslag på medicinska grunder där normalt födda barn inte ens har undersökts, säger han.

Den som får avslag av försäkringsbolagen kan överklaga till domstol. Hittills saknas utslag. Samtliga fall har slutat med förlikning.

Besluten måste motiveras

Sedan den 1 januari 2006 har försäkringsbolagen inte rätt att vägra någon att teckna en personförsäkring utan att motivera beslutet. Däremot får bolagen göra en riskbedömning och sedan säga nej – men beslutet ska baseras på medicinska fakta

– Som förälder ska man se till att få en ordentlig motivering till avslaget. Kanske kan försäkringen täcka in andra händelser än det som själva avslaget gäller, säger Christina Meder, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå som har jämfört de största försäkringsbolagens barnförsäkringar utifrån sex olika kriterier. Trygg Hansa är dyrast men får också högst poäng. – Det viktigaste är att försäkringen täcker både sjukdom och olycksfall. Dessutom ska man se över hur mycket av barnets vardag som täcks in av andra försäkringar som finns inom exempelvis skola och barnomsorg.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro