ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vart tog tjejerna i idrotten vägen?

Per-Johan Ydregården · 4 Okt 2011
Uppdaterad 4 Okt 2011

Misslyckad satsning när mer idrottspengar till tjejer skulle öka jämställdheten. Men andelen tjejer har inte ökat, visar Metros siffror.

klar

Artikellänk är kopierad

17-åringarna Sara Eneroth och Ottilia Öhrnell laddar för  fotbollsmatch på Heden. De efterlyser ännu högre bidrag  för föreningar.
17-åringarna Sara Eneroth och Ottilia Öhrnell laddar för fotbollsmatch på Heden. De efterlyser ännu högre bidrag för föreningar.Foto: christina blom

År 2003 gjorde kommunen en satsning för att få fler unga tjejer att bli aktiva inom idrotten. Man började ge de ideella föreningarna i Göteborg 50 öre mer i aktivitetsbidrag för varje gång en tjej är med på en träning eller samling än då en kille är det. Då var summan 2 kronor respektive 2,50 kronor. Nu är den 4,75 respektive 5,25 kronor. – Tanken med det var att få in fler flickor, säger Cathrine Karlsson, enhetschef för föreningsstöd vid Göteborgs stad. Men satsningen har misslyckats. Det visar nu siffror som kommunen tagit fram åt Metro. Andelen tjejer som deltar i idrott som får bidrag ligger kvar på samma nivå som 2003. – Det finns olika förväntningar på hur tjejer och killar ska vara och engagera sig. Det går igenom i hela samhället och det är lite häftigt att lägga det på föreningarna, säger Anna Johansson (S), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.Är det ett misslyckande att andelen tjejer inte ökat? – Misslyckande vet jag inte, men om syftet var att jämna ut skillnaderna så har man inte lyckats, säger Anna Johansson som inte har någon åsikt om bidragsskillnaderna bör öka eller slopas. Sara Eneroth och Ottilia Öhrnell från Öjersjö IF, däremot, tycker att föreningarna borde få ännu högre bidrag för tjejer. – Om man verkligen vill locka tjejerna så måste man höja det, säger Ottilia Öhrnell som även tror att det behövs mer idrott i skolan samt möjligheter att prova olika sporter tidigt.  per-Johan Ydregården

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Johan Ydregården
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro