ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vart tredje fängelse i Sverige är överfullt

Valerie Kaspersen · 8 Apr 2019
Uppdaterad 8 Apr 2019
Hanna Jarl, anstalts- och häktesdirektör på Kriminalvården, tror att trenden kommer att hålla i sig.

Hanna Jarl, anstalts- och häktesdirektör på Kriminalvården, tror att trenden kommer att hålla i sig. Foto: Kriminalvården


Antalet intagna ökar kraftigt. Enligt Kriminalvården är nu mer än vart tredje fängelse i Sverige överfullt och det kan bli värre.

klar

Artikellänk är kopierad

17 av 45 fängelser var överfulla under förra veckan, rapporterar SVT. På många anstalter och häkten tvingar intagna att dela celler som egentligen är gjorda för en person.

– Den siffran är sannolikt högre i morgon, det är åt det hållet det går. Vi ser en ökad tillströmning, inte bara i det korta perspektivet. Det är en trend vi tror kommer stå sig, säger Hanna Jarl, anstalts- och häktesdirektör på Kriminalvården till SVT.

Besöksrum görs om

För att lösa problemen har man bland annat fått använda besöksrummen som bostadsrum.

Skälet till att fängelser i Sverige är överfulla förklaras delvis med att straffen blivit hårdare och att både polisen och åklagare blivit mer effektiva.

När regeringen presenterade sin vårbudget fanns det förslag om att skjuta till 335 miljoner till Kriminalvården. Summan kommer dock inte att räcka för att lösa problemen, menar Hanna Jarl.

– Om vi ska utöka kapaciteten behöver vi mer pengar. Vi har en planering för lång tid framåt, men vi behöver medel för att kunna genomföra det, säger hon till SVT.  

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro