ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vårväder till helgen – sol och tvåsiffriga temperaturer

Jesper Lindqvist · 20 Mar 2019
Uppdaterad 20 Mar 2019
Sol och vårvärme är att vänta framåt helgen enligt SMHI.

Sol och vårvärme är att vänta framåt helgen enligt SMHI. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT


Efter en tid av lågtryck och nederbörd blir det ändring till helgen. Riktigt vårväder med sol och upp till tiogradig värme väntar i stora delar av landet. "Trots molnighet blir det soligt och ganska höga temperaturer under helgen" säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Under tisdagen drog den meteorologiska våren in över hela Götaland och även över Stockholm. Dygnsmedeltemperaturen har nu varit över noll grader i mer än en vecka, trots perioder av regn och till och med snöoväder.

Med våren här ser det dock ut att bli ändring på detta.

Trots att ett lågtryck drar in under torsdagen och fredagen så skjuter kvicksilvret i höjden, och höga temperaturer är att vänta under slutet av veckan.

– Västra Svealand fick klart väder redan under onsdagen med temperaturer upp emot tio grader. I resten av Svealand och i Götaland får man vänta lite till, men under lördagen så kan man räkna med liknande temperaturer även där, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Plusgrader i hela landet

Den strålande solen kommer dock med rätt omfattande vindar, och man kan räkna med att det blir en blåsig helg i hela landet. Värst blir det i södra Norrland, men blåsten kommer enligt SMHI att märkas av ända nere i Skåne.

– I stort sett hela landet kommer att ha plusgrader, det gäller ända upp till norra Norrland. Men samtidigt går det inte att utesluta snöfall, framför allt i det norrländska inlandet, säger Moa Hallberg.

De kraftiga variationerna, snö ena dagen, regn den andra och strålande sol den tredje, är inget ovanligt just under mars.

– Det varierar kraftigt från år till år, just i år har mars varit en väldigt blöt månad med mycket lågtryck, säger Moa Hallberg.

Växlande värme och snöfall

Redan efter den soliga helgen kan vädret återigen skifta.

Enligt den längre prognosen väntas det kunna falla snö ända nere i Götaland under måndagen, innan vädret åter stabiliseras med sol och värme under nästkommande vecka.

– Men då pratar vi om prognoser som fortfarande är osäkra eftersom det handlar om väder såpass långt fram i tiden, säger Moa Hallberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro