ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vassa pennor och vass kritik på serieutställning

metro · 1 Jun 2012
Uppdaterad 1 Jun 2012
Vassa pennor och vass kritik på serieutställning  – Jag tycker att allt är politik, så ja, det finns med i allt jag gör, säger Karin Nyberg som ställer ut sina serier på Mazettihuset i Malmö i dag.

Vassa pennor och vass kritik på serieutställning – Jag tycker att allt är politik, så ja, det finns med i allt jag gör, säger Karin Nyberg som ställer ut sina serier på Mazettihuset i Malmö i dag. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

”Kåt och ineffektiv”. Orden står på en bit rosa papp, pyntad med små klistermärksstjärnor, och hänger ovanför tecknaren Karin Nybergs serietavla.

Hon är en av 24 elever på Serieskolan i Malmö som bjuder in till vernissage i dag. 

Bakom den glittriga skylten med Karin Nybergs okonventionella presentation finns en tydlig samhällskritik. Hon är trött på entreprenörshajp och nedskärningar.

-- Det är sorgligt att vi ska bli varumärken i stället för människor. Vi pratar om att knyta kontakter och bilda nätverk, inte om att umgås med människor för att vi gillar dem. Jag ville marknadsföra mig själv på ett olämpligt sätt, säger hon.

En av serierutorna som Karin Nyberg ställer ut visar en tjej med händerna under täcket. Det är en del av ett onanifanzine som klassens kvinnor gjort, efter den amerikanske serietecknaren Joe Matts uttalande om att onani är en manlig grej.

Bland det som ställs ut på Mazettihuset finns både äventyrsmanga och samhällskritik. Det är mycket politisk satir i den svenska serievärlden just nu – så också på skolan, säger eleven Petter Sjölund.

– Ofta är det något man blivit arg över, något man läst eller hört, och så drar man ihop ett fanzine för att protestera, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro