ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vatikanen: Påven donerar flera miljoner till flyktinghjälp

Jesper Lindqvist · 28 Apr 2019
Uppdaterad 28 Apr 2019
Påve Franciskus har valt att donera 500 000 dollar till flyktinghjälp.

Påve Franciskus har valt att donera 500 000 dollar till flyktinghjälp. Foto: Yara Nardi/TT


Påve Franciskus har tidigare varit kritisk mot Donald Trumps behandling av flyktingar vid den mexikanska gränsen. Nu har han beslutat sig för att donera 500 000 dollar till flyktinghjälp i området. "Män och kvinnor flyr fattigdom och våld med sina barn för att få en bättre framtid i USA", skriver Vatikanen i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Ända sedan presidentvalskampanjen inleddes för mer än tre år sedan har Donald Trump haft en hård ton när han talat om flyktingar och amerikansk gränskontroll. Ett av hans viktigaste budskap under kampanjen var att en mur mot Mexiko skulle byggas, och att grannlandet i söder skulle betala för den.

Budskapet om en hårdare flyktingpolitik gick inte hem hos påve Franciskus, som bland annat hävdade att Trump, genom kravet på en mur, inte var kristen.

Nu väljer påven att 500 000 dollar, cirka 4,7 miljoner kronor, till flyktinghjälp i Mexiko.

”Amerikanska gränsen är stängd för dessa människor”

Pengarna ska, enligt Business Insider, gå till 27 stycken projekt som initierats av den katolska kyrkan på olika håll i Mexiko. Framför allt ska pengarna distribueras till församlingar som tidigare bett om hjälp för att kunna erbjuda boende och mat till människor på flykt.

”Under de senaste månaderna har tusentals flyktingar anlänt till Mexiko…från Honduras, El Salvador och Guatemala. Män och kvinnor flyr fattigdom och våld med sina barn för att få en bättre framtid i USA. Trots detta är den amerikanska gränsen stängd för dessa människor”, skriver Vatikanen i ett uttalande.

”Tack vare dessa projekt hoppas de mexikanska biskoparna kunna fortsätta att hjälpa våra bröder och systrar på flykt.”

”Kommer själva att bli fångar”

Tidigare under april riktade påve Franciskus åter stark kritik mot president Trump.

”De som bygger murar kommer själva att bli fångar innanför murarna de själva har byggt upp”, sade påven då.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro