ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vatikanpräst kom ut som homosexuell – fick sparken

Alva Forsberg Fierro · 4 Okt 2015
Uppdaterad 4 Okt 2015

Foto: TT


Vatikanen har gett en högt uppsatt präst sparken efter att han kommit ut som homosexuell – och krävt förändringar i den katolska kyrkans läror kring homosexualitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Utspelet kom efter att Charamsa, 43, berättat för flera medier att han lever i en homosexuell relation. I en intervju berättade den polske prästen att han kände sig tvungen att avslöja sin hemlighet eftersom den katolska kyrkans attityd gentemot homosexuella bekymrar honom, rapporterar CBS News.

– Det är dags att kyrkan öppnar sina ögon för homosexuella och förstår att lösningen den föreslår – total avhållsamhet och ett liv utan kärlek – inte är human, sade Krzysztof Olaf Charamsa till den italienska tidningen Corriere della Sera.

Efteråt stämde höll Charamsa en presskonferens med sin partner och andra gay-aktivister på en restaurang i Rom. Han förslog bland annat att den katolska kyrkan borde rannsaka sig själva och att en studie borde göras för att undersöka hur många homosexuella som finns representerade i kyrkan, skriver The Telegraph.       

►LÄS MER: Påven öppnar för homosexuella präster

Vatikanen reagerade med bestörtning och menade att Charmasas agerande var "Väldigt allvarligt och oansvarigt". 

Charamsa har arbetat för Vatikanen sedan 2003 men enligt en talesperson för Vatikanstaten säger sparkas han från sin nuvarande position. Hans framtid som präst kommer avgöras längre fram.

– Jag kom ut. Det här är ett väldigt personligt och tufft beslut att ta i den katolska kyrkans homofobiska värld. Men jag måste berätta vem jag är. Jag är gay och jag är glad och stolt över att vara en homosexuell präst, säger Charamsa.

►LÄS MER: Prästen backar efter uttalandet om att homosexualitet är obotligt

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro