ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vattenfall förlorar miljarder

TT · 23 Jul 2013
Uppdaterad 23 Jul 2013
Vattenfall förlorar miljarder

Vattenfall förlorar miljarder Foto: Scanpix


Vattenfall skriver ner värdet på bolagets tillgångar med nästan 30 miljarder kronor. Samtidigt delas bolaget upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Vattenfall skriver ner värdet på bolagets tillgångar med 29,7 miljarder kronor. Detta till följd av den dåliga marknadsutvecklingen och högre affärsrisker, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt har ledningen beslutat dela upp verksamheten i en nordisk och en kontinentaleuropeisk del.

Bland annat skrivs värdet på tillgångarna i Nederländerna, där det hårt kritiserade köpet av Nuon ingår, ned med 14,5 miljarder kronor.

"I likhet med andra europeiska kraftproducenter påverkas Vattenfall av de allt kärvare marknadsutsikterna. Bolaget gör nu bedömningen att marknaden inte kommer att återhämta sig inom en överskådlig framtid", skriver Vattenfall i pressmeddelandet.

Samtidigt ökar ledningen nu farten på besparingarna. De planerade besparingarna för 2014 på 1,5 miljarder kronor ökar till 2,5 miljarder kronor. För 2015 sätts ett nytt sparmål på två miljarder kronor. – På ett sätt är det här inte så oväntat. Det ligger rätt så mycket i linje med vad andra energibolag har kommunicerat, säger Ingvar Matsson, kreditanalytiker på Swedbank, om Vattenfalls jättelika nedskrivning. – Man har jobbiga marknadsförhållanden i Centraleuropa, framför allt. Det är en prispress på el och värme. Som en konsekvens av det så har man ingen annan utväg än att skriva ned värdet på sina tillgångar. – Mekanismen bakom är lätt att förstå, men summan är kanske lite större än vad jag hade trott, för man har ju gjort nedskrivningar i tidigare omgångar också.

Sett till kreditrisken så är Vattenfalls nedskrivning inget som akut oroar, säger Ingvar Matsson. – Underliggande, operationellt, så ser det inte konstigt ut. Man ligger på en resultatnivå, före de här nedskrivningarna, som är i linje med föregående kvartal och i linje med marknaden.

Om uppdelningen av Vattenfall i två delar, en nordisk och en kontinentaleuropeisk, säger han: – Det är ju en ren organisatorisk förändring. Den kan man väl också se som en respons på det svåra marknadsläget, framför allt nere i Europa

I samband med de utökade besparingspaketen införs anställningsstopp och kraftfulla restriktioner på externa konsulter införs, enligt pressmeddelandet.

Totalt utökas sparprogrammet till 13,5 miljarder kronor till 2015. – Med det paket vi lägger fram i dag känner jag trygghet med att vi gör det rätta, säger vd Østein Löseth.

Dessutom drar Vattenfalledningen ner de planerade investeringarna för perioden 2013 till 2017, från 123 miljarder till 105 miljarder kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro