ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vattenfall lobbar aktivt mot förnybar energi inom EU

Tobias Sahlén · 23 Okt 2013
Uppdaterad 23 Okt 2013

Foto: TT


Vattenfall försöker stoppa subventioner till förnybar energi som vindkraft inom EU. Detta trots att de ska bedriva miljömässigt hållbar energiproduktion. Det rapporterar tidskriften Ny teknik.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland.
Ett av Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland.Foto: AP
Vattenfall planerar fortsätta investera i fossil energi och kärnkraft. Samtidigt lobbar energijätten för att stoppa  subventioner för förnybar energi och ersätta dem med dyrare utsläppsrätter.
Vattenfall planerar fortsätta investera i fossil energi och kärnkraft. Samtidigt lobbar energijätten för att stoppa  subventioner för förnybar energi och ersätta dem med dyrare utsläppsrätter.Foto: TT

I stället vill Vattenfall nu ersätta subventionerna med dyrare utsläppsrätter. Därmed ställer de sig bakom den linje som europas största kraftbolag har antagit.

förslaget möter stark kritik från EU-parlamentets gröna ledamoter och miljöpartiets Carl Schlyter.Men

han och tillägger:– Den här bakåtsrävande alliansen av energiföretag borde i stället satsa på energibesparingar och mål för förnybar energi. Men det gör dem inte och kom ihåg att dyrare utsläppsrätter betyder ett högre elpris. Så för Vattenfall, som äger mycket vatten- och kärnkraft, betyder det en nettovinst, säger

– Syftet är uttryckligen att hindra EU att sätta nya mål för förnybar energi och effektivisering 2030.

Också Björn Sandén, biträdande professor i miljösystemanalys på Chalmers, är kritisk.

– Det skulle krävas enorma koldioxidskatter för att driva fram ny förnybarenergiteknik, säger han till Ny teknik.

Vattenfall själva anser dock att subventionerna spelat ut sin roll.

– Det som händer nu är att det byggs energiproduktion som inte behövs, sägerMikael Petrovic Wågmark, presschef för Vattenfall Sverige och tar Tyskland som ett exempel:

– Deras elnät är underdimensionerat. Energin når därför inte centrala Tyskland som lever på kolkraft och har höga utsläpp. Därför blir den producerade förnybara energin bortkastad. Att vi säger att subventioner inte är rätta vägen är inte samma sak som att vara emot förnybar energi.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro