ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Växande narkotikamissbruk – inne på Migrationsverkets förvar

Linnea Johansson/Johan Wikén · 2 Okt 2017
Uppdaterad 2 Okt 2017
Personalen har upptäckt ett 50-tal narkotikaklassade incidenter på Migrationsverkets förvar under det senaste året.

Personalen har upptäckt ett 50-tal narkotikaklassade incidenter på Migrationsverkets förvar under det senaste året. Foto: TT/Alamy.


Det finns ett växande narkotikamissbruk inne på Migrationsverkets förvar, visar Metros granskning. Nu slår myndigheten själva larm om en otrygg situation och vill se en ändring av lagen kring kroppsvisitation.

klar

Artikellänk är kopierad

Intagna på förvaren i Sverige lyckas regelbundet smuggla in och använda narkotika inne på Migrationsverkets förvar. Det visar Metros genomgång av samtliga incidentrapporter från alla landet förvar från 1 september 2016 till 1 september 2017.

Totalt har narkotika eller misstänkt narkotikapåverkade personer upptäckts vid minst 48 tillfällen under den period Metro granskat.

Torbjörn Nyberg, chef över Migrationsverkets förvar, bekräftar att det finns mer narkotika inne på förvaren nu än tidigare.

– Det är ett ökande bekymmer. Den bild som jag får förmedlad till mig är att vi har en allt högre andel missbrukande förvarstagna, säger han.

Metros genomgång visar att personalen upprepade gånger under det gångna året hittat läskflaskor i plast som använts för att röka olagliga substanser, så kallade bongar. Man har även hittat jointar och haschbitar gömda i lokalerna och i förvarstagnas kläder. Det förekommer även narkotikaklassade tabletter och olika typer av narkotika i pulverform.

Våldsamma eller hotfulla situationer kopplade till narkotika har uppstått under året som gått. I april i år misstänks en narkotikapåverkad person ha misshandlat sin rumskompis så att denna fick ett blåöga och ett stort sår under ögat. Samma månad blev en annan försvarstagen på förvaret i Märsta aggressiv när personen skulle bli visiterad efter ett besök och personalen tvingas trycka på överfallslarmet. I personens byxben hittades en påse med misstänkta droger.

En annan person fick hållas i ett säkerhetsgrepp och polis tillkallades till förvaret i Kållered i september förra året efter att mannen försökt sparka sönder en dörr under misstänkt narkotikapåverkan.

Amirabbas Moradi, ensamkommande med rötterna i Afghanistan, satt själv i förvar under sommaren i både Märsta och i Gävle innan hans ärende fick en ny prövning. Han märkte av narkotikamissbruket.

– En del använde droger hela tiden, men personalen märkte oftast ingenting, säger han.

Francisco Carrazana, huvudarbetsmiljöombud på Migrationsverket, har själv tidigare arbetat på förvaret och kom då i kontakt med missbruksproblematiken.

– Ur en säkerhetsaspekt vill jag se mer utbildning till personalen om olika preparat och hur de påverkar människor, säger han.

Narkotikan kommer främst in via besökare, men kan även kastas in utifrån på promenadgårdar, enligt Migrationsverket själva.

Nu slår myndigheten larm om att gällande lagstiftning inte räcker för att hålla narkotikan borta. Som lagen ser ut får personal på Migrationsverket inte alls visitera besökare på förvaret. Personalen får enligt utlänningslagen bara kroppsvisitera om det finns en skälig misstanke om att personen bär något som denne inte får.

Migrationsverket vill nu se en brådskande lagändring för att få in färre otillåtna föremål och göra förvaren tryggare, uppger myndigheten i en skrivelse till Justitiedepartementet. Migrationsverket vill kunna kroppsvisitera förvarstagna med en lägre misstankegrad än den nuvarande vid inskrivning, efter besök och i samband med transporter. Dessutom vill myndigheten få utökade befogenheter att gå igenom förvarstagnas rum och deras slutna förvaringsställen.

– Det är klart att visitationerna som de ser ut i dag är en begränsning i det narkotikabekämpande arbetet. Eftersom verksamheten förändrats känner vi att vi kan behöva andra verktyg för att upprätthålla ordning och säkerhet, säger Torbjörn Nyberg, chef över Migrationsverkets förvar.

pil
Det säger lagen om visitationer i förvaret

Om det finns skälig misstanke att en utlänning som hålls i förvar bär på sig något som utlänningen inte får inneha enligt 8 § eller enligt narkotikastrafflagen (1968:64), får utlänningen kroppsvisiteras för kontroll av detta.

Källa: Källa: Utlänningslagen Kapitel 11 9 §.

pil
Fem drogrelaterade incidenter på förvaren under det senaste året:

20 april 2017 Förvaret i Gävle

En person är ute och röker och uppträder som att han har blivit påverkad av något. Personen somnar till, men vaknar när en person i personalen är ensam i rummet. Personen frågar flera gånger var personalen bor, och enligt en incidentrapport hånler han som svar när personalen frågar varför han vill veta det.

25 april 2017 Förvaret i Märsta

Personalen upptäcker att en intagen är starkt påverkad och har hamnat i slagsmål med sin rumskompis. Under samtalet med personalen kan personen inte stå på fötterna. Personen avskiljs och flyttas sedan till häktet. Rumskompisen har fått ett stort öppet sår under ena ögat och en blåtira. Han är tveksam till att polisanmäla händelsen.

1 maj 2017 Förvaret i Gävle

En person börjar tjafsa med en annan förvarstagen. Personen har tidigare under kvällen varit uppenbart påverkad av något. Personalen öppnar personens värdeskåp men hittar ingenting. Vid en kroppsvisitation upptäcker man någon form av drog i personens keps.

20 maj 2017 Förvaret i Kållered

En person tipsar om att två andra på förvaret haft droger. En genomsökning görs av hela avdelningen. Cannabis hittas i ett element, förmodat amfetamin i ett annat element, en tablett med Subotex i ett tredje och även en litauisk id-handling påträffas.

30 juli 2017 Förvaret i Gävle

En cigarett går runt mellan tre personer ute i rökrutan klockan 00.40. Flera av dem är rödögda och glansiga på ögonen när de kommer in igen. Några av dem nämner orden ”harsch hirsch” vilket personalen reagerar på.

Källa: Källa: Migrationsverkets egna incidentrapporter från samtliga förvar under perioden 1 september 2016 till 1 september 2017. 

pil
Fakta om förvar:

Det finns nio förvarsenheter i Sverige på fem olika orter. Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle. I slutet av 2016 fanns 357 förvarsplatser.

Beslut om förvar kan fattas av Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol.

Förvaren kan användas om en person fyllt 18 och ska utvisas och det finns risk att verkställigheten förhindras.

I de flesta fall handlar det om personer som har fått utvisnings- eller avvisningsbeslut. Det kan också handla om fall där det inte gått att fastställa identitet eller där det är nödvändigt för att utreda en persons rätt att vistas i landet.

Migrationsverket övertog förvarsverksamheten från polisen 1997.

Källa:  Källa: Migrationsverket

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro