ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Växlingskontor i Malmö har kopplingar till ligor

Evelina Olsson · 9 Jan 2013
Uppdaterad 9 Jan 2013
Av 13 granskade växlingskontor i Malmö hade nio inget kassaregister och flera av företagen hade stora brister i bokföringen.

Av 13 granskade växlingskontor i Malmö hade nio inget kassaregister och flera av företagen hade stora brister i bokföringen. Foto: Scanpix


Skatteverkets granskning av 13 växlingskontor i Malmö visar på stora brister i både bokföring och kassaregister och även på kopplingar till den organiserade brottsligheten.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi vet att det finns väldigt många aktörer som har ett helt annat uppsåt än att driva en seriös verksamhet, säger Pia Bergman, nationell samordnare på Skatteverket.

Av de 13 granskade växlingskontoren hade nio inget kassaregister och flera av företagen hade stora brister i bokföringen. Bristerna var så omfattande att Skatteverket inte kunnat följa verksamhetens förlopp utan varit tvungna att uppskatta intäkter. 

Flera av företagen hade redan tidigare granskats av myndigheterna. De valutaväxlingsprogram som företagen använt sig av uppfyllde heller inte det säkerhetskrav som finns för att undvika manipulerade eller oregistrerade transaktioner.

– Vi har sett att det finns helsvarta verksamheter som den organiserade brottsligheten startat upp för den egna kundkretsen, säger Pia Bergman.

Skatteverkets granskning av de 13 växlingskontoren i Malmö visar också att det är ovanligt att företagen gör penningstvättsanmälningar. I stället kringgås reglerna genom att belopp större än 15 000 euro redovisas i mindre poster. Bland kunderna till de oseriösa växlingskontoren finns bland annat bilhandlare.

Efter granskningen har Skatteverket beslutat om att fortsätta arbetet med att identifiera oseriösa aktörer på penningmarknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro