ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veckan då ingen får något gjort på jobbet

Johanna Ohlson · 28 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Desiré Renfors och Olivia Portnoff Klatzkow:  – Jag var på min dansskola men var så trött och hängig att jag inte orkade dansa, säger Desirée. – Jag har köpt ett par skor, säger Olivia. Fast innan dess låg  jag på soffan hela dagen.

Desiré Renfors och Olivia Portnoff Klatzkow:  – Jag var på min dansskola men var så trött och hängig att jag inte orkade dansa, säger Desirée. – Jag har köpt ett par skor, säger Olivia. Fast innan dess låg  jag på soffan hela dagen. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

  Omställningen från sommartid gör folk trötta. 14 procent fick så lite gjort att chefen klagade.  8 procent orkade inte ens gå till jobbet.Om du tycker att det känns som om du inte får något gjort på jobbet den här veckan är det troligen sant. Enligt forskare är detta veckan då vi får minst gjort på jobbet. Det skriver tidningen Daily Telgraph.En studie i Storbritannien visar att produktiviteten går ner med 50 procent veckan efter omställning till vintertid. I Sverige har ingen liknande undersökning gjorts, men enligt Hans Hasselbladh, forskare i företagsekonomi på Stockholms universitet, borde siffrorna se likadana ut här eftersom både mörkret och tidsomställningen drabbar även oss.– Jag vet ingen som tittat på en specifik vecka men man har gjort studier som visar att läkare opererar sämre på natten än på dagen, så det finns forskning som visar att tiden för arbetet påverkar. I studien bland 2 000 anställda på Promotur, Kanarieöarnas turistråd i ­Stor­britannien, svarade 52 procent att de skulle få svårt att klara av arbetet den här veckan. 14 procent hade fått så lite gjort förra året att de fått klagomål från sin chef och 8 procent hade inte ens orkat gå till jobbet utan sjukanmält sig i stället. Hans Hasselbladh tror inte att svenska företag reflekterat över problemet. – Det här är viktigt i verksamheter där prestationen och uppmärk­­sam­heten måste vara jämn, som i processindustrin     eller i yrken där man måste vara på tårna hela tiden som inom brandkåren.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro