ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veckans musikmåsten

metro · 19 Jun 2013
Uppdaterad 24 Jun 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Album

3

Kanye West – ”Yeezus”

Kanye är taskig. Han vill inte ge dig musik du njuter av utan bara få dig att känna dig simpel, oförmögen att begripa honom.

Skivan grundas på motsägelser och inkonsekvens med ologiska tempoväxlingar, irrationellt skränighet och obehagliga effekter. Kanye fördärvar musiken, framställer sig själv som musikaliskt verklighetsfrämmande för att bli overklig, gudalik.

Kanye vill vara säregen och levererar därför en skiva som gör att han förkastas. Det hela går dock lite för långt när han vållar skada på lyriken i provokationens namn och fördummar rim och rapens associationsbanor. Då uppstår ett (artistiskt) självskadebeteende.

”Yeezus” är en frustrerad aktion för försäkran av överlägsenhet.

AMETIST AZORDEGAN (Spotify)

Lyssna här:

http://open.spotify.com/album/0XTAmejG8F97wF5MWoVbaY

Singel

4

Avicii – “Wake me up”

50 år efter att Bob Dylan chockade folkmusikvärlden med att spela elektriskt ger Avicii housepubliken en akustisk chock. En del blev rejält förbannade efter premiären på Ultra i Miami: ”Det här är inte EDM, det är ju country!”.

Det är förstås både modigt och roligt att Tim Bergling istället för trötta upprepningar av ”Levels” gör något helt annat. Hans gladlynta countryhouse, med sång av Aloe Blacc, känns som en klockren sommarhit och väcker stor nyfikenhet på debutalbumet. Ska hans publik lära sig linedance nu?  

PETER LINDHOLM (Spotify)

Lyssna här:

http://open.spotify.com/track/294vBlXfZYspeI29SXZaON

Låt

4

Autopsy – ”Arch cadaver”

För de som som aldrig vandrat i dödsskuggans dal, låter Autopsy som en fasadrenovering. För de av oss som uppskattar den ljusa sidan av efterlivet är kommande albumet ”The headless ritual”, för att citera skivbolaget, ett ”mästerverk av skräck och brutalitet”.

Smakprovet ”Arch cadaver” är representativt för amerikanarnas stilbilande, mustiga gumbogryta av death metal, punk och snusk. Men vänta tills ni hör ”She is a funeral” och ”Coffin crawlers”. Kaos och galenskap utlovas – och infrias när du lyfter på kistlocket.

CHRISTOFFER RÖSTLUND (Youtube)

Lyssna här:

http://www.youtube.com/watch?v=aoEbzINGqTM

Låt

4

Austra – ”Hurt me now”

Utmärkt tycka-synd-om-sig-själv-musik. Att vältra sig i självömkan till, ensam hemma eller till sista dansen innan stängning.

Låten avrundar också Kanadabandets nya album ”Olympia”, där Austra förfinar sin dystra elektroniska dansmusik med plågat vibrato – och visar att det finns skönhet och styrka i det sorgsna också.

PETER LINDHOLM (Spotify)

Lyssna här:

http://open.spotify.com/track/0yeY8Vi8BS2AGZHcY5fAZe

Låt

2

Britney Spears - ”Ooh la la”

Ledmotivet till ”Smurfarna 2” passar säkert i filmen då den balanserar mellan barnslig och vuxen, enformig och medryckande. Men den gör mig nervös.

Om nästa album ska bli helt olikt Britneys tidigare hoppas jag inte detta är ett smakprov. Så här vill jag inte att hon ska låta.

ANNELI SANDBERG (Youtube)

Lyssna här:

http://www.youtube.com/watch?v=IjAxY9sjpMM

Bildtexter:

Smurfan 1. Britney Spears satsar på Smurfhits. Men hon är inte ensam sångerska i Smurfvärlden.

Smurfan 2. Popsångerskan Katy Perry ger Smurfan röst i ”Smurfarna 2”.

Smurfan 3. Loreen ger i sin tur smurfvärldens enda tjej en svensk röst i samma film.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro