ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veckans pocketnytt

Caroline Engvall · 10 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Burlesk debatt om Kina

klar

Artikellänk är kopierad

”Nudelbagaren” Ma Jian (Fischer & Co)

I tider när Kina, OS och yttrandefriheten är hett stoff är den kinesiske författaren Ma Jian viktigare än någonsin. Rappkäftat och en gnutta burleskt beskriver han vardagslivet under den mäktiga statsmaktens allseende ögon, en fröjd för alla som vill hänga med i samhällsdebatten även utanför Sveriges gränser.

En bloggbok om Saudiarabien

”Flickorna från Riyadh” Rajaa Alsanea (Månpocket)

Saudiarabien är en mardröm för frihetstörstande kvinnor – men Rajaa Alsanea är 25-åringen som lyckades smuggla ut smar­ta nätveckobrev om livet i landet. Läsarintresset var gigantiskt innan censuren grep in, och ro­man­debuten publicerades först i Libanon för att över huvud taget kunna komma ut. En inblick i det stenhårda könsförtrycket och en längtan till väst.

Krigsreportage från Balkan

”Blackout” Johanne Hildebrandt (Anderson Pocket)

Det finns modiga kvinnor – och så finns det extremt modiga kvinnor. Johanne Hildebrandt tillhör den senare kategorin. I ”Blackout” beskriver hon sitt skrivjobb som skildrare av en av världens värsta krigshärdar. Det är nära och naket och personligt om Balkankriget. Frustrerat och otäckt av Sveriges Åsne Seierstad.

Dystert om tuffa uppväxtår

”Maskrosungen” Sandra Gustafsson (Bra Böcker)

Börja med statusen gott humör när du läser ”Maskros­ungen”, för det här är inget man önskar ens sin värsta mobbarfiende i skolan. Uppväxt med en psykiskt sjuk mor och en alkoholiserad far är det här Sandras egen revansch. Hennes ord måste ut – och är lika viktiga för omvärlden att ta in för att bättre kunna hjälpa i tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro