ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veckopendlare slipper rättegång

Jonas Andersson · 22 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Polisen hinner inte delge på helgen

klar

Artikellänk är kopierad

HELGLEDIGT. En man som är åtalad för misshandel har sluppit undan tre rättegångar. Orsak: han jobbar på annan ort under veckorna och polisen har svårt att hinna delge honom tingsrättens kallelse under helgerna.

Flera personer som är upprörda över myndigheternas bristande rutiner har hört av sig efter Metros artiklar om att 1000-tals rättegångar får ställas in varje år på grund av bristande delgivning. En av dem är en mamma till en tonårspojke som misshandlades midsommaren 2005 i Höganäs. En man i 40-årsåldern står åtalad för att ha slagit hennes son och tagit strypgrepp på honom.– Det var oprovocerat våld, säger mamman. Tre rättegångar har ställt in på grund av att polisen inte har lyckats få tag i mannen för att delge honom tingsrättens kallelse. Mamman har fått besked om att polisen har haft svårt med att få tag i mannen eftersom han veckopendlar och endast är hemma under helgerna.

Mamman säger att de inställda rättegångarna har inneburit en stor psykisk press för sonen.  –Han har fått förbereda sig att sitta mittemot gärningsmannen. Sedan har det bara ställts in, säger hon. Själv har hon inför varje inbokad rättegång blivit tvungen att ta ledigt från jobbet för att stötta sin son.

Agneta Frykman, assistent vid Höganäspolisen, bekräftar att polisen har problem med att få tag i den åtalade.– Hans fru har sagt att han bara är hemma på helgerna, säger hon. I Höganäs finns inga särskilda delgivningsmän utan det är poliserna som är i tjänst som har till uppgift att delge. – På helgkvällarna är det alltid svårare för dem att hinna med. De kan ju hända annat som de måste rycka ut på, säger Agneta Frykman. En ny rättegång har bokats in den 17 april.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro