ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veckorevyn ska börja "feta" för smala modeller

Jenny Sköld · 4 Maj 2012
Uppdaterad 6 Maj 2012

Veckorevyn börjar manipulera modellers ben och midjor. Men inte så att de blir smalare – tvärtom!

klar

Artikellänk är kopierad

Inga fler benrangel. De smalaste catwalkmodellerna kommer att retuscheras så att de ser större ut i kommande utgåvor av Veckorevyn
Inga fler benrangel. De smalaste catwalkmodellerna kommer att retuscheras så att de ser större ut i kommande utgåvor av Veckorevyn

Många tidningar inom skönhetsbranschen photoshoppar bort några kilon på midja och ben på redan smala modeller. Tjejtidningen Veckorevyn gör tvärtom.

– Vi kommer att feta de smalaste catwalkmodellerna från och med nästa nummer, säger tidningens chefredaktör Linda Öhrn Lerström. 

Det finns en allt mer högljudd opinion mot det anorektiska skönhetsidealet inom modeindustrin. Trots det fortsätter agenturerna att leverera benrangel till de stora modevisningarna runtom i världen. Det är svårt för en svensk tjejtidning att göra någonting åt, menar Veckorevyns chefredaktör, som nu tar saken i egna händer och börjar feta de allra smalaste catwalkmodellerna. 

– Vi kommer att märka ut bilder på de modeller vi "fetat" med en Size Zero-symbol, för att läsaren ska veta att de är manipulerade säger Linda Öhrn Lernström.

Men Veckorevyn är inte först ut, utan tycks snarare en del av en större trend mot att man gör modeller större än de verkligen är med hjälp av Photoshop. Bland annat uppger australiska Vogue att man manipulerar bilder för att få sjukligt smala modeller att se lite mer hälsosamma ut. 

Samtidigt presenterar brittiska Vogue ett i sitt juninummer ett hälsoinitiativ som Vogues chefredaktörer i 19 länder skrivit under. I den sex punkter långa deklarationen lovar de bland annat att de inte tänker jobba med modeller som ser ut att ha ätstörningar eller vara underåriga. De uppmanar också kläddesigners att inte skicka storlekar som tvingar tidningar att använda underviktiga modeller. 

Veckorevyn har själva blivit kritiserade för att de retuscherar sina modeller, vilket enligt forskning kan påverka unga tjejer i tidningens målgrupp negativt. Menchefredaktören försvarar användandet av Photoshop för att förbättra modellernas utseende.

– En bamsefinne på en modells panna skulle ta fokus från själva skönhetsämnet. Det är också av respekt för modellen som kanske vill visa sitt bästa jag, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro