ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veganföräldrar nära att svälta sitt barn – döms till fängelse

Jesper Lindqvist · 23 Maj 2019
Uppdaterad 23 Maj 2019
Tingsrätten slår fast att föräldrarna borde ha insett att deras ideologiska övertygelse var felaktig.

Tingsrätten slår fast att föräldrarna borde ha insett att deras ideologiska övertygelse var felaktig. Foto: Fredrik Sandberg/Christina Olsson/TT


Föräldrarna valde att endast servera vegansk mat till sitt 1,5 år gamla barn. Nu döms de båda till fängelse för vållande till kroppsskada. "Det har framkommit oroande uppgifter om föräldrarnas ideologiskt grundande inställning till människors behov av föda", skriver tingsrätten i domen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fallet med det undernärda barnet har fått nationell uppmärksamhet efter att pappan bland annat sagt att ”hon får solsken, skratt och kramar” istället för näringstillskott.

Efter att den 1,5 år gamla dottern förlorat medvetandet i februari tidigare i år tog föräldrarna med henne till Drottning Silvias barnsjukhus. Där konstaterade läkare att orsaken var att dottern inte hade fått tillräckligt med näring.

”Hon var undernärd, gravt undernärd… I och med att hon var så undernärd från början hade hon inga reserver att ta och det var därför hon blev så jättesjuk”, berättade en av läkarna i förhör.

”Vissa ämnen som inte finns i vegansk kost”

Nu står det klart att föräldrarna döms till tre månaders fängelse för vållande till kroppsskada.

I domen förtydligar dock tingsrätten att målet handlar om undernäring och inte om att föräldrarna velat servera vegankost.

”Detta mål handlar inte om frågan om människor i allmänhet och barn i synnerhet kan få tillräcklig näring genom vegansk kost… Det får tvärtom anses vara allmänt veterligt att sådan kost räcker för att föda såväl barn som vuxna, låt vara att de restriktioner som den kosthållningen för med sig innebär vissa kunskapskrävande utmaningar”, skriver tingsrätten.

I en tidigare intervju med Metro bekräftade Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, ovannämnda inställning.

– Även om man äter normalt och inte utesluter vissa livsmedel finns det risker. Men samtidigt är det vissa ämnen som helt enkelt inte finns i vegansk kost, B12 är ett sådant ämne, sade hon då.

Mamman förespråkade ”breatharianism”

Tingsrätten lägger i sin dom stor vikt vid föräldrarnas ideologiska övertygelse.

Det har bland annat framkommit att barnets mamma ansett att det går att överleva endast på luft – en kosthållning kallad ”breatharianism”.

Den inställningen till människors behov av föda benämner tingsrätten som ”oroande”.

”Dessa uppgifter sprider möjligen ett förklaringens ljus över det som barnet har råkat ut för”, skriver man i domen.

Tingsrätten: De valde att tro på osanna saker

På grund av föräldrarnas ideologiska övertygelse anses de vara straffrättsligt ansvariga, och tingsrätten kunde i sin bedömning inte se att några förmildrande omständigheter förelåg i målet.

Även om man inte har funnit någon ond avsikt med agerandet slår tingsrätten fast att föräldrarna borde ha kunnat inse att deras ideologiska övertygelse var felaktig, och att de försatt sin dotter i ett ”livshotande svälttillstånd”.

”Det är således inte någon ansvarsbefriande eller en förmildrande omständighet för NN och NN att de likt bokstavstroende, religiösa personer medvetet väljer att tro på sådant som de i objektiv mening har förmåga och tillfälle att inse är osant”, skriver tingsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro