ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vegetarianer, youtubers och trygghetssökande – så är 00-talisterna

Linnea Bergman · 28 Jul 2018
Uppdaterad 28 Jul 2018
En ny generation håller på att växa upp. Metro har kartlagt dem och vad de präglats av.

En ny generation håller på att växa upp. Metro har kartlagt dem och vad de präglats av. Foto: IBL.


I år blir de första 00-talisterna myndiga. Metro har gått till botten med den mest splittrade ungdomsgenerationen någonsin.

klar

Artikellänk är kopierad

Generation Z, postmillenials eller kanske smartphonegenerationen. 00-talisterna har för länge sedan lämnat blöjåren bakom sig. En del har till och med hunnit bli vuxna.

00-talisterna beskrivs som en generation som är engagerade i jämställhets- och miljöfrågor, som har fötts in i en datoriserad värd och värderar familj och det som är nära högt.

– De präglas av att ha växt upp i push-notissamhället. Med snabba, ytliga nyheter och en viss dramatik kring saker och ting, säger Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet.

En av 00-talisterna är Anna Hallbom från Slite utanför Visby som precis fyllt 18 år. Hon är även det yngsta namnet på valbar plats till riksdagen i höst där hon kandiderar för Liberalerna.

Var tredje vegetarian äter kött

Trots att många 00-talister, till skillnad från Anna Hallbom, nobbar de politiska partierna ser hon själv ett stort samhällsengagemang bland sina jämnåriga.

– Stora frågor handlar om att inte äta kött, att engagera sig för HBTQ-personers rättigheter och mänskliga rättigheter, säger hon.

Just vegotrenden är central för den här generationen. Så central att var tredje person som identifierar sig som vegetarian faktiskt äter kött då och då, visade den senaste undersökningen från Ungdomsbarometern.

Att vara vegetarian handlar för den här generationen snarare om vilka värderingar vegetarismen för med sig än om man äter kött då och då.

Generationsforskaren Anders Parment ser främst två tydliga delar som präglar 00-talist-generationen: ett samhälle med större klyftor och mer individualiserade informationsflöden. Det gör att skillnaderna inom dagens ungdomsgeneration är större än någonsin.

– Allting har glidit isär. När vi inte har någon gemensam plattform att utgå från längre så lever vi mycket i olika världar.

En del 00-talister drömmer om att bli youtubers – men en otrygg arbetsmarknad gör att många till sist kommer att välja trygga jobb med vanliga arbetstider. Foto: Unsplash.
En del 00-talister drömmer om att bli youtubers – men en otrygg arbetsmarknad gör att många till sist kommer att välja trygga jobb med vanliga arbetstider. Foto: Unsplash.

Anpassar sitt yrkesval efter arbetsmarknaden

Där 50-talisterna ville bli rockstjärnor och 80-talisterna programledare drömmer 00-talister i stället om att bli youtubers, bloggare eller influensers.

– Det känns som att många vill göra karriär och bli något stort: bli känd, synas och tjäna pengar, säger Anna Hallbom.

Men det är även en generation som söker trygghet och mer traditionella yrken. Det är fler i den här generationen som anpassar sitt yrkesval efter arbetsmarknaden, enligt Ungdomsbarometerns undersökningar.

– Det är stora klyftor på arbetsmarknaden. Hamnar man på den sidan där det är väldigt mycket stress och dålig anställningstrygghet blir det tufft. Jag tror att många från den här generationen kommer vara måna om att skaffa sig en bra utbildning, säger Anders Parment.

Den psykiska ohälsan bland unga har ökat de senaste åren. Samtidigt har 00-talisterna växt upp i ett samhälle där de sett sina föräldrar och föräldrarnas vänner drabbas av utmattningsdepression. Det kan påverka nästa generation, tror Anders Parment.

– Det kommer säkert vara många som blir utbrända och mår psykiskt dåligt även i den här generationen. Men både 90-talisterna och 00-talisterna är mycket för att jobba 8-17. De känner efter, vad känns bäst för mig? De håller koll på sin kropp och vill inte bli utbrända. De är medvetna om att samhället är gränslöst och att man själv får sätta sina egna gränser.

”Folk har trott att 00:orna kommer vara 12 för evigt”

00-talisterna beskrivs ofta som mer kollektivistiska än tidigare generationer.

– De är individualister i hur de lever sitt liv, men de är kollektivistiska i att de bryr sig om vad som sker i världen, sammanfattar Anders Parment.

Den unga politikern Anna Hallbom hoppas att hennes generation snart ska tas mer på allvar.

– Problemet är att människor bara ser en ålder och ett årtal. De ser inte individen bakom. Folk har trott att 00:orna kommer vara typ 12 år för evigt. Okej, vi är fortfarande unga, men vi är inte dumma, säger Anna Hallbom.

Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet. Foto: Eva Dalin/Stockholms universitet.
Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet. Foto: Eva Dalin/Stockholms universitet.
pil
Fakta: Så ser unga tjejer och killar på sig själva

Tjejer:

Feminist , 46 %

Livsnjutare, 33 %

Hundmänniska 32 %

Antirasist 31 %

Miljövän 30 %

Killar:

Gamer 36 %

Livsnjutare 33 %

Sportfantast 31 %

Prylnörd/techie 23 %

Datanörd 22 %

Källa: Källa: Ungdomsbarometern 2017, som baseras på svar från 23 132 personer i åldern 15-24 år.

Tio svenskar födda på 00-talet

Nellie Berntsson. Foto: IBL.
Nellie Berntsson. Foto: IBL.

Nellie BerntssonFödd: 2000Känd som: Ridsportstalang och sociala medier-profil. Har tidigare synts i ”Det stora hoppet” i TV3 och Viafree.

Foto: Karin Tˆrnblom/IBL Bildbyrå.
Foto: Karin Tˆrnblom/IBL Bildbyrå.

JireelFödd: 2000Känd som: Svensk rappare från Rågsved. Blev bland annat Årets artist på P3 Guld i våras och Årets nykomling på Grammisgalan.

Hanna Ferm. Foto: Mattias Hansson / IBL.
Hanna Ferm. Foto: Mattias Hansson / IBL.

Hanna FermFödd: 2000Känd som: Artist som var med i Idol 2017 och slutade på en andraplats.

Lisa Jonsson ”Misslisibell” 2016. Foto: Aftonbladet/IBL.
Lisa Jonsson ”Misslisibell” 2016. Foto: Aftonbladet/IBL.

Lisa Jonsson (Misslisibell)Född: 2001Känd som: Svensk youtubeprofil och bloggerska.

Phoenix Parnevik. Foto: Aftonbladet/IBL.
Phoenix Parnevik. Foto: Aftonbladet/IBL.

Phoenix ParnevikFödd: 2001Känd som: Det yngsta syskonet i familjen Parnevik, känd från realityserien Parneviks på TV3.

Rasmus Dahlin. Foto: IBL.
Rasmus Dahlin. Foto: IBL.

Rasmus DahlinFödd: 2000Känd som: Ishockeyspelare från Trollhättan. Spelade januari 2018 OS som den yngste svenske herrhockeyspelaren någonsin.

Adam Ginning. Foto: IBL.
Adam Ginning. Foto: IBL.

Adam GinningFödd: 2000Känd som: Ishockeyspelare från Linköping. Debuterade i det svenska landslaget i april 2018.

Bilal Hussein. Foto: AIK Fotboll.
Bilal Hussein. Foto: AIK Fotboll.

Bilal HusseinFödd: 2000Känd som: Fotbollsspelare från Hjulsta som spelar för AIK och gjorde allsvensk debut i april 2018.

Anna Hallbom. Foto: Privat.
Anna Hallbom. Foto: Privat.

Anna HallbomFödd: 2000Känd som: Yngsta kandidaten inför hösten riksdagsval. Står som fjärde namn på Gotlandsliberalernas riksdagslista.

Foto: Oskar Robertsson.
Foto: Oskar Robertsson.

Maj LundgrenFödd: 2000Känd som: Sveriges yngsta utgivna romanförfattare. Debuterade 13 år gammal med boken ”Hjärtat fortsätter att slå”. Skrev sin andra roman som 16-åring.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro