ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vegokedja med dubbla budskap

ERIK EJE ALMQVIST · 14 Nov 2014
Uppdaterad 14 Nov 2014

Foto: Hugo Nabo


klar

Artikellänk är kopierad

Satori Kalendegatan 30, Malmö

2 glober

Kanske är det en av de mest typiska rörelserna för vår tid. Hur företeelser som tidigare betraktats som obskyra subkulturer växer sig så stora att de förvandlas till big business. Antroposoferna, som tidigare besågs som en noppig flumsekt säljer i dag hippt ekologiska matvaror under namnet Saltå Kvarn. Den vegetariska maten, som tidigare mest bestod av proggiga linssoppor, har flyttat in på världens mest framåtsträvande finkrogar.

Fenomenet märks inom alla kulturyttringar; indie har blivit mainstream. Ett annat exempel är Satori.

Ägaren Eva Olsson, sedan länge en regional kändis i Göteborg, har i den näringsinriktade västkustpressen hyllats som ett entreprenöriellt föredöme för att ha byggt ett imperium av opersonliga men inkomstbringande fik där Göteborgs medelklass myser över rättvisemärkt latte och ekologiska chokladmuffins.

Ambitiösare medier har istället uppmärksammat att hennes moderbolag varit registrerat i skatteförmånliga Luxemburg, och att ungdomar som arbetat för henne vittnat om dåliga arbetsvillkor. I våras utvidgade hon alltså till Malmö, där hon startade den första filialen i en planerad kedja av vegetariska och veganska matkaféer. Den tuffa kapitalisten Olsson säger sig vara en passionerad vegetarian, och just den kontrasten präglar det mesta på Satori.

Å ena sidan finns här den stora kedjans alla kännetecken: Plastdiskusar som blinkar när maten är klar. Glasfasader med blaffiga logotyper. Sallader med så fåniga namn att kinderna blossar när man beställer dem. Känslan förstärks dessutom av en påtaglig underbemanning. I matsalen får man passa sig så att man inte snubblar i spilld rucola. På toaletten svämmar papperskorgarna över av använt papper. Vid uteserveringen får de veganska djurvännerna sällskap av en flock duvor som pockar i grannbordens kvarlämnade tallrikar.

Samtidigt påminner Satori om mer typiska veganhak. Flera av lunchgästerna bär aromatiska dreadlocks. Här är rejält med plats för barnvagnar mellan borden. Pösiga soffor där mammor får amma ostört. Maten är varken direkt dålig eller minnesvärd. En pizza med chevre, valnötter och parmesan är helt okej. Råsafterna är läskande och sträva. Tomat- och lökpajen är smådeppigt säckig och kommer med en oinspirerad grönsallad.

Med Satori säger sig Olsson vilja sprida gospeln om det veganska och vegetarianska köket. Jag utesluter inte att det finns ett korn av sanning i påståendet. Men efter en handfull besök får man snarare känslan av att hon upptäckt en underexploaterad marknad.

Missa inte! Råsafterna.

Undvik! Linssoppan är samvetsmat – inget för matälskare.

Priser 59-108 kronor

Öppettider Måndag-torsdag 8-22 Fredag 8-24 Lördag 9-24 Söndag 9-22

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro