ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vellinges krav: Att bli först i Sverige med tiggeriförbud

Hugo Ewald · 21 Aug 2017
Uppdaterad 21 Aug 2017
Sala kommun införde 2011 ett lokalt tiggeriförbud, men detta kom att rivas upp av länsstyrelsen i Västmanland.

Sala kommun införde 2011 ett lokalt tiggeriförbud, men detta kom att rivas upp av länsstyrelsen i Västmanland. Foto: Emil Langvad/TT


Vellinge kommun vill införa camping- och tiggeriförbud. Enligt den moderata kommunledningen är man beredd att ta frågan till domstol.

klar

Artikellänk är kopierad

Vellinge kommun i Skåne försöker just nu att få igenom ett tiggeriförbud utanför butiker, restauranger, caféer och andra kommersiella lokaler, samt hindra de som tigger från att campa på kommunens mark. Det rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– De som tigger måste ha någonstans att bo. Det förekommer att de slår läger eller bor i sina bilar och det skapar problem, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, till SVT.

När kommunstyrelsen sagt sitt kommer frågan gå vidare till beslut i kommunfullmäktige under september månad. Detta efter att Moderaterna, som har egen majoritet i Vellinge, formulerat fram reglerna i samarbete med Liberalerna. Länsstyrelsen kommer sedan att förkasta eller godkänna de nya formuleringarna i kommunens ordningsföreskrifter. Vellinge kan sedan, om formuleringarna förkastas, överklaga beslutet.

Sala kommun införde 2011 ett lokalt tiggeriförbud, men detta kom att rivas upp av länsstyrelsen i Västmanland. Till SVT säger Wutzler att man är beredd att gå till domstol för att få igenom förbudet.

Henrik Wenander, docent i offentlig rätt på Lunds universitet, menar att ett tiggeriförbud som skulle gälla i hela kommunen förmodligen inte skulle vara tillåtet. Däremot ett begränsat sådant.

– Det är länsstyrelsen som får göra en bedömning av vad som är rimligt att skriva i de lokala ordningsföreskrifterna, säger han till SVT.

Kommunstyrelsen i Vellinges arbetsutskott formulerade ursprungligen förslaget till den nya skrivelsen som ”Tiggeri är förbjudet i Vellinge kommun”. Detta kommer enligt SVT dock med största sannolikhet formuleras om som ”Tiggeri är förbjudet i anslutning till offentliga och kommersiella lokaler”.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro