ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vem är statsminister och vilka partier gynnas? Sju frågor och svar om nyvalet

Karolina Skoglund · 3 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Jenny Madestam, universitetslektor på den statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms Universitet svarar på sju frågor om vad som händer nu, efter att Stefan Löfven (S) utlyst nyval: 

Gäller fortfarande budgeten? – Budgeten gäller. Det som kan bli fallet när en ny regering finns på plats är att de kan göra vissa korrigeringar, men hur stora de kan finns det naturligtvis en gräns för.

Vem är statsminister? – Vi har en statsminister i Stefan Löfven tills vi har en på plats. Det är högst osäkert hur det kommer bli. Det är mycket möjligt att det kommer att bli densamma som vi har nu.

Kommer några partier att gynnas vid nyval? – Det är fullt möjligt att S och M gynnas, även om man generellt kan man säga att Socialdemokraterna brukar ha svårt att mobilisera sina väljare på kort tid.

Och vilka missgynnas? – Vad man kan säga är att det finns en risk- eller möjlighet, beroende på hur man ser det, att de mindre partierna missgynnas.

Kan Sverigedemokraterna gynnas?  –  Sverigedemokraternas utfall är högst oklart. Det kan vara så att väljarna röstar på de mer etablerade partierna. Men också att väljarna attraheras av att man hållit en konsekvent linje och att etablissemanget inte tar i dem med tång. 

Finns det någon möjlighet att det inte blir nyval? – Nej. Nu är det så här. Det står fast. 

Om det blir exakt samma valresultat som i september? Vad gör vi då?  –  Vad det här gör är att det ger tid. Vi har hamnat i ett låst läge. Dels får väljarna tänka längre och dels få partierna lägga upp strateger, vilket kan skapa bra lösningar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro