ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vem ska styra den svenska skolan?

· 5 Sep 2011
Uppdaterad 5 Sep 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är det kommunerna som bestämmer över skolan. Men svenskarna vill ha en ändring av styret. Majoriteten önskar en statlig styrning, enligt en ny undersökning beställd av Lärarnas Riksförbund.

Lärarnas Riksförbund har länge drivit frågan om att förstatliga skolan, men det är först i år som de även har stöd av svenska folket.

I en färsk undersökning gjord av opinionsföretaget Novis vill 56 procent av de tillfrågade att skolan ska styras av staten.

– Det finns en tydlig vilja i den allmänna opinionen att förändra i skolans styrsystem. Att en majoritet vill förstatliga hela skolan, alltså inte bara finansieringssystemet, är ett tecken på ett djupt missnöje med dagens tillstånd, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

På Sveriges kommuner och landsting (SKL) tar de siffrorna som ett tecken på missnöje.

– Vi tror att den här undersökningen är ett resultat av en negativ debatt i media som gör att folk vill ändra något. Vi ser det inte som ”gör precis så här”, utan som ”gör något”, säger Maria Stockhaus, (M), ordförande SKL:s utbildningsberedning. Enligt henne finns det ingen forskning som visar att ett förstatligande av skolan skulle förbättra elevernas resultat och SKL jobbar i stället med att förbättra skolan genom flera olika insatser, bland annat en mattesatsning i hela Sverige.

– Att återförstatliga skolan skulle kosta massor med energi och pengar. Det är bättre att vi satsar på att förbättra det vi har, säger Maria Stockhaus.

I undersökningen som gjorts på tusen personer säger också fyra av fem att de inte tror att alla elever i Sverige har samma chans till en likvärdig utbildning.

– Därför menar vi att staten måste garantera rättvisa villkor och rättvis finansiering av skolan. Sverige behöver bygga upp ett nytt och modernt huvudmannaskap som har till syfte att göra skolan nationellt likvärdig, säger Metta Fjelkner.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro