ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vem ska styra landet? Här är allt som händer efter valet

Filip Joelsson · 10 Sep 2018
Uppdaterad 10 Sep 2018

När 6002 av 6004 valdistrikt räknats står det klart att det rödgröna blocket är störst, om än med minsta möjliga marginal. Nu ska rösterna omvandlas till mandat. En ny talman ska utses. Och så småningom – en ny regering och statsminister. Här är processen som leder fram till ett nytt styre.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigt på måndagmorgonen var 6002 av 6004 valdistrikt räknade av valmyndigheten. I nuläget står det alltså klart att det rödgröna blocket med S, MP, Vfår40,6 procent av rösterna. Alliansen 40,3 procent.

Uträknat i mandat till riksdagen blir fördelningen 144 mot 143, alltså minsta möjliga marginal. SD får 62 mandat.

Det här händer nu.

Måndag 10 september

Om Stefan Löfven begär entledigande som statsminister kommer talmannen att utse den sittande regeringen till övergångsregering.

Därefter kommer talmannen att kalla till sig alla partiledare för att se hur de ser på valutgången.

– Det finns egentligen bara ett konstitutionellt krav på talmannen och det är att jag ska lägga fram en ny statsministerkandidat för riksdagen, och det är ju inte jag, det är den nya talmannen, säger talmannen Urban Ahlin i SVT.

Förslaget ska accepteras av Sveriges riksdag – 175 ledamöter får därmed inte rösta nej.

Urban Ahlin kommer att avgå som talman, oavsett valresultet.
Urban Ahlin kommer att avgå som talman, oavsett valresultet.Foto: Frankie Fouganthin från Wikimedia Commons

Viktiga datum som följer

24 september: Den nya riksdagen samlas och talmannen ska väljas. Troligtvis kommer de tre största partierna att nominera varsin kandidat.

– Klockan 11.00 den 24 september när den nya riksdagen samlas upphör mitt uppdrag, säger Urban Ahlin vidare till SVT, men understryker att han inte är orolig över att en ersättare ska kunna tillsättas.

– Om det är fler än två kandidater är blir det tre omröstningar och den som får flest röster av de två sista kandidaterna blir ny talman.

25 september: Det högtidliga öppnandet av riksmötet hålls, det vill säga att riksdagens arbetsår påbörjas. Det är den första möjliga dagen att hålla statsministeromröstning om Stefan Löfven sitter kvar som regeringschef. Även första möjliga dagen att föreslå ny statsminister om Löfven avgått.

27 september: Första dagen som en omröstning om ny statsminister kan hållas.

28 september: Dagen då en regeringsförklaring kan läsas upp om riksdagen har godkänt en statsminister.

8 oktober: Om Stefan Löfven sitter kvar är det sista dagen att hålla statsministeromröstning.

9 oktober: Om regeringen Löfven sitter kvar är detta sista dagen att lägga fram budgetproposition.

15 november: Sista dagen för en ny regering att lägga fram en budgetproposition.

December: Riksdagen ska fatta beslut om statens budget.

Och i riksdagen?

Till riksdagen ska 349 platser fördelas mellan partierna, beroende på hur många procent av rösterna de fått.

Fördelningen till riksdagen sker i två steg. Först räknas valkretsmandaten ut. Valkretsarna är 29 till antalet i landet, och utgör i stort sett en för varje län. Undantaget är storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, som har flera valkretsar.

349 ledamöter fördelas efter valresultatet den 9 september.
349 ledamöter fördelas efter valresultatet den 9 september.Foto: Melker Dahlstrand, Riksdagen

310 av riksdagens mandat fördelas via valresultatet i dessa valkretsar. Hur många platser det handlar om utgörs också av folkmängden i valkretsen.

Övriga 39 riksdagsmandat fördelas via så kallade utjämningsmandat, för att så väl som möjligt återspegla hur hela svenska folket röstat, som om hela landet vore en enda stor valkrets.

Förutsättningen för att ett parti överhuvudtaget ska få mandat i riksdagen är att partiet får minst fyra procent av rösterna, sett till landet som helhet. Undantaget är om ett parti får över 12 procent av rösterna i en och samma valkrets.

I landstingsvalet måste ett parti ha fått minst tre procent av rösterna i hela landstinget, och i kommunfullmäktige måste ett parti ha fått minst tre procent av rösterna i kommuner som är valkretsindelade, och två procent för kommuner som inte är det.

Extraval?

Det är 60 år sedan den senaste gången ett extraval genomfördes i Sverige. Men det var nära att Stefan Löfven, S, utlyste ett efter valet 2014. Då räddades regeringen av den så kallade decemberöverenskommelsen, som innebar att den största partikonstellationen skulle släppas fram och att minoritetsregeringar skulle få igenom sin budget.

Magdalena Andersson på väg att överlämna sin första budgetproposition.
Magdalena Andersson på väg att överlämna sin första budgetproposition.Foto: Frankie Fouganthin från Wikimedia Commons

I dag är mandatfördelningen liknande och inget av de två blocken har en egen majoritet. Alliansledaren Ulf Kristersson har flera gånger upprepat att han tänkt driva sin politik ”ända in i kaklet” och Stefan Löfven har sagt att han inte tänker avgå som statsminister.

Samtidigt har Sverigedemokraterna varit tydliga med att de kräver inflytande för att stödja en regering – men inget av de andra partierna vill ge dem det.

Om riksdagen inte godkänner talmannens förslag till statsminister görs ett nytt försök. Talmannen kan föra fram sammanlagt fyra förslag. Om inget av dem godkänns anordnas extraval inom tre månader.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro