ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vemod, svärta och synth – så bra är Kents sista låtar

Fredrik Tideman · 15 Sep 2016
Uppdaterad 16 Sep 2016

Foto: Peter Gehrke


I dag släpper Kent samlingsskivan "Best of", som utöver 20 av karriärens bästa låtar innehåller gruppens sista nyskrivna låtar. Metros recensent sätter betyg.

klar

Artikellänk är kopierad

Kent börjar närma sig slutet av sitt sista aktiva år. I våras släpptes sista studioalbumet ”Då som nu för alltid” och i dag släpps samlingsskivan ”Best of” där 21 år av skivor, singlar och b-sidor kokats ner till 20 låtar.

Men Kent bjuder även på fyra nya låtar – de sista bandet släpper innan de ger sig ut på den avslutande turnén.

”Att spela i det här bandet är det största, roligaste och mest utmanande någon av oss fyra gjort i våra liv. Det har alltid handlat om utmaningar, gåshud och att försöka ha så kul som möjligt på vägen”, skrev medlemmarna i ett uttalande när slutet annonserades i våras.

Bandets sista turné startar i Linköping om en vecka och avslutas på Tele2 Arena i Stockholm den 17 december.

Det får låtarna i betyg

Terapi

Jocke Berg sätter sig i terapi­soffan och bjuder på bra driv i både text och musik. Den här fyrlingens mest raka låt och det är fint att höra ett Kent som sneglar tillbaka på sin rockigare bakgrund. Hade inte skämts för sig på ”Vapen & ammunition”.BETYG: 3/5

Nostromo

Med spröd röst tar Jocke oss tillbaka till ungdomsåren och pojkrummet på Äppelstigen i Eskilstuna. Texten dryper av vemod, och det är väl precis vad man vill ha så här när Kent-säcken knyts ihop. ”Nostromo” som Jocke refererar till i texten är en roman av Joseph Conrad – men även namnet på rymdskeppet som ”Alien” utspelar sig på.BETYG: 3/5

Om du visste vad du ville

Jag gillar kärlekstemat i texten, men nej. Den här semiballaden kunde fått stanna hemma. Arrangemanget lyfter aldrig och refrängen är bara tjatig. Ett sömnpiller.BETYG: 1/5

Silver

Det är väl tonårens emo-period som ekar, men jag är en sucker för texter som har med mörker och svärta att göra. Raden ”mitt blod är rött, ditt blod är rött, vår dröm är svart som silver” går alltså rakt in i hjärtat. Till det får vi ett arrangemang som är synth-Kent i sitt esse och snyggt samarbete på sången mellan Jocke Berg, Naomi Pilgrim och Carolina Wallin Perez. En fullträff helt enkelt.BETYG: 5/5

Redaktionens favoriter

21 år och 12 studioalbum har kokats ner till 20 låtar på Kents ”Best of”. Beslutsångest? Förmodligen. Metro vill ta chansen att tipsa om några fler guldkorn ur bandets diskografi. Här nedan hittar du Kents greatest hits enligt Metros panel.

FrankHanden på hjärtat, Kent har alltid varit töntiga. Men om de någon gång har varit lite tuffa så är det när de poserar med clementiner för ögonen i innerkonvolutet på debuten. Här finns fortfarande några av bandets bästa låtar, som den här. (Aron Andersson)

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro