ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vems ansvar är det att förklara låttexter för barnen?

Albin Johnsén · 15 Sep 2017
Uppdaterad 15 Sep 2017
"Borde viss musik filtreras eller ska musik släppas med rekommenderad åldergräns?", skriver Albin Johnsén.

"Borde viss musik filtreras eller ska musik släppas med rekommenderad åldergräns?", skriver Albin Johnsén. Foto: AP/TT


Metro Musics krönikör Albin Johnsén lyfter frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag står på ett stort fält i Reading, en timme utanför London. Det luktar lera, cannabis och sommar. Tillsammans med 70.000 personer sjunger jag högt med i varje refräng, vi sjunger som om vi känt varandra hela livet. Under en och en halv timme förenas vi av musikens kraft. Låtarna har jag hört hundratals gånger, låtar som har påverkat mig och kanske förändrat mitt liv. Alla här verkar ha sitt eget förhållande till dom. Vissa gråter, andra bara skriker. Långt borta på festivalens största scen står Eminem tillsammans med sin sidekick och liveband. De spelar 39 låtar från tre olika decennier och vi i publiken får följa med på en resa tillsammans med en artist som gått från en ung och arg missbrukare till en nykter 40-plusare med barn som är vuxna. Det signifikanta blonderade håret är numer ofärgat och vanligtvis knivskarpa kindbenen är täckta av skäggstubb. Men rappen är fortfarande lika ettrig, provokativ och tekniskt briljant.

LÄS MER
Albin Johnsén: Efter "Din soldat" gick jag vilse

Jag inser hur stor del av mitt liv som jag har lyssnat på Eminem. I 20 år har han funnits med i min bandspelare, walkman, mp3, iPod, och nu på Spotifylistorna i min telefon. Jag undrar hur mycket hans texter egentligen har påverkat mig.

Färgade hans arga och drogromantiska låtar mig på ett negativt sätt i mina tidiga tonår? Precis som hans insiktsfulla och upplyftande texter ofta gett mig hopp och mod. Jag är övertygad om att musik bär en speciellt kraft som verkligen påverkar folk. Med den övertygelsen så funderar jag på om jag själv som artist och låtskrivare har ett ansvar att tänka på vad jag skriver om eftersom jag vet att unga människor lyssnar. Borde viss musik filtreras eller ska musik släppas med rekommenderad åldergräns? Mitt självklara svar är nej, det är såklart inte mitt ansvar som låtskrivare utan föräldrarnas att uppfostra sina barn. Jag måste få vara helt fri när jag skriver. Om mina texter skulle vara olämpliga för barn att lyssna på så måste det vara förälderns uppgift att förklara varför och vad den handlar om.

Några dagar efter Eminem konserten hämtar jag min femåriga son på dagis. Han älskar rockmusik, hans favoritlek är ”Rockstjärna”. Under det senaste året har han växlat mellan några av de största och mest klassiska rockbanden. Först avhandlades hela Kiss katalog, efter det var det Guns N’ Roses. Men just nu är favoritbandet Nirvana. Vi sätter oss i bilen med det solklara valet av musik. Då kommer frågan.Pappa vad handlar den här låten om?

Men hur förklarar jag för en livsglad femårig ung kille vad Kurt Cobain sjunger ut i ”Smells like teen spirit”? En låt som de flesta hängivna fans hävdar handlar om heroin, skriven av en tungt deprimerad missbrukande man som begick självmord vid 27 års ålder. Om det nu ska vara mitt ansvar…

LÄS MER
Albin Johnsén: Albumen fick mig att orka med min vardag
klar

Artikellänk är kopierad

Albin Johnsén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro