ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vems är egentligen nätet? Ditt eller mitt?

metro · 31 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Erik Hörstadius – Frilansjournalist

klar

Artikellänk är kopierad

Nu träder Ipred-lagen i kraft: upphovsrättshavare kan begära ut misstänkta illegala fildelares IP-adresser. Och med högarvoderade Hollywoodadvoktater som fiende – vem är då mannen/kvinnan att INTE hosta upp de begärda pengarna? 

För inte vågar man väl möta dem i domstol? Om det nu inte etableras en rättspraxis att man kan skylla på barnen/frun/mannen – alltså på någon annan med naturlig tillgång till datorn.

Ett annat sätt att smita undan betalning kan vara ett abonnemang på Pirate Bays nya tjänst Ipredator, som lanseras i dag. För 60 kronor i månaden ska man kunna fildela anonymt och logglöst. Å ena sidan en ny reglering. Å andra sidan strategier för att desarmera den. Drag och motdrag i en långvarig global konflikt vi kan kalla Makten Över Nätet. Visste ni till exempel att danskar inte får surfa in på Pirate Bay? Eller att förintelseförnekelse blockeras i Frankrike? Världen runt – inte minst på EU-nivå – verkar starka krafter för att beskära friheten. Listan på föreslagen och redan existerande censur i olika länder har ett rikt och varierat innehåll. Vad sägs om onlinespel, droger, hindukritik, terrorism, droger, stöd för Nordkorea? Eller utländska spelföretag, trafficking, myndighetshat, hån mot landets flagga, stötande pornografi?

Det allra mest censurerade området är förmodligen barnporr. En företeelse 99 procent av oss förstås tycker är vidrig. Det skulle förstås kännas extremt obekvämt att ställa sig upp och kräva TA BORT CENSUREN AV BARNPORR!!!Men – och det måste man ha klart för sig –  liknande mekanismer härskar på nästan varje enskilt område. Jag menar, vem vill hjälpa terrorister att tillverka en bomb? Eller ungdomar att droga ner sig? Censurivrarnas argument brukar bära långt, eftersom det de är emot i regel är skadligt – eller åtminstone lätt att avsky.

Fast är det inte just i sådana lägen yttrandefriheten prövas? Tror vi på den, då tror vi väl också på rätten att yttra åsikter vi själva ogillar. Och vems är egentligen nätet? Ditt och mitt? Eller politikers, myndigheters, starka intresseorganisationers?

Jag tror att vi ska akta oss för att ge censurivrarna ens ett litet finger – annars har de snart glufsat i sig hela armen.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro