ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Venezuelas högsta domstol har avskaffat parlamentets makt – det här händer i Venezuela nu

Hugo Ewald · 31 Mar 2017
Uppdaterad 31 Mar 2017
Venezuelas president, Nicolás Maduro, kallas nu för diktator.

Venezuelas president, Nicolás Maduro, kallas nu för diktator. Foto: Ariana Cubillos/AP/TT


Sent under torsdagskvällen svensk tid stod det klart att Venezuelas högsta domstol kommer att ta över makten att stifta lagar från landets parlament. Nu kallas Venezuelas president Nicolás Maduro för en diktator. Det här är vad som händer i Venezuela just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt, i en mening?

Venezuelas högsta domstol har tagit över makten att stifta lagar från landets parlament, vilket betyder att det demokratiskt valda och av oppositionen dominerade parlamentet nu i princip kommer att sakna makt.

Vad är bakgrunden till det hela?

Den 6 september 2015hölls det senaste parlamentsvalet i Venezuela. Valet var det första parlamentsvalet som ägt rum efter att Hugo Chávez, Venezuelas förra president, avlidit.

Valet var en storseger för den oppositionella koalitionen MUD, Mesa de la Unidad Democrática, som består av olika politiska partier som motsätter sig politiken som förts av vänsterpopulistiske Hugo Chávez och hans efterträdare, den nuvarande presidenten Nicolás Maduro. Med 56,2 procent av rösterna och med stöd av tre ytterligare parlamentsledamöter kom oppositionen att inneha en två tredjedelarsmajoritet med sina 112 ledamöter.

Med hjälp av sin supermajoritet har oppositionen på olika sätt försökt avsätta presidenten Nicolás Maduro. Den 2 maj 2016 påbörjade oppositionen en process för att hålla omval i Venezuela. Det är en process som dragit ut på tiden, framför allt för att Venezuelas valmyndighet ställde in den planerade folkomröstningen den 21 oktober 2016 på grund av påstått valfusk.

Beslutet väckte stor kritik internationellt och dagen efter beslutet demonstrerade en miljon människor i Venezuela.

Var det inte något om en ekonomisk kris också?

Jo, Venezuela har sedan 2014 varit inne i en ekonomisk depression, som följde av en kollaps i oljepriser. Det ledde i sin tur, som Bloomberg skriver, till att ekonomin dränerats på amerikanska dollar. Stapelvaror har börjat ta slut i butikerna och inflationen ligger på över 500 procent. Samtidigt minskar ekonomin, som totalt gått ner med cirka 20 procent sedan krisen började.

Hur försvarar Högsta domstolen sitt beslut?

Venezuelas högsta domstol, som består av domare lojala till Maduro, har som Washington Postskriver i princip blockerat alla beslut parlamentet tagit sedan oppositionen tog makten. Och under onsdagen menade man att högsta domstolen ”eller en annan vald församling” ska ta över den lagstiftande makten om parlamentet vägrar lyda högsta domstolens order.

Hur har reaktionerna varit?

Väldigt hårda. Parlamentets talman Julio Borges kallar beslutet för skräp och menar att Maduro har genomfört en kupp. Som TT rapporterar uttrycker Brasilien, Argentina, Mexiko, Colombia, Chile, Guatemala och Panama stark oro, och generalsekreteraren för den panamerikanska organisation OAS, Luis Almagro, beskriver det som en statskupp. Peru har dragit tillbaka sitt sändebud i Venezuela och USA beskriver det som ”ett allvarligt bakslag för demokratin i Venezuela”.

Vad kommer hända nu?

Oppositionen utlovar stora gatuprotester från och med lördag. Parlamentet uppmanar också armén att ta ställning.

– De venezuelanska väpnade styrkorna kan inte fortsätta att vara tysta när konstitutionen rämnar, säger Julio Borges, rapporterar TT.

Andrés Rivarola Puntigliano, föreståndare vid Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet, säger till TT att utvecklingen är farlig och att det verkar som att regeringen håller på att tappa kontroll över situationen. Särskilt eftersom Venezuela är uppe i en ekonomisk kris.

– Den politiska krisen, i kombination med den ekonomiska krisen, gör att det finns en stark känsla av oro hos befolkningen, säger Rivarola Puntigliano.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro