ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vera blev tafsad på i publikhavet – uppmanar andra att polisanmäla

Linnea Johansson/Johan Wikén · 6 Sep 2017
Uppdaterad 6 Sep 2017

Vera Söderström blev omringad och sexuellt ofredad under We Are Sthlm i Kungsträdgården. Två år senare uppmanar hon andra unga att göra något som hon aldrig gjorde då – polisanmäla.

klar

Artikellänk är kopierad

De sexuella ofredandena började redan på dagen, när en ung kille smög fram och tafsade Veras kompis på rumpan.

– Sen sprang han bara iväg. Det var mitt på ljusa dagen, berättar Vera Söderström.

Under konsertkvällen blev det allt värre. Plötsligt blev Vera, som då var 15 år, och hennes vän omringade av runt sju killar.

– Det hände så snabbt. Plötsligt var vi var omringade. De tog mig på brösten och på rumpan. Jag skrek åt dem att sluta. Jag blev så arg, berättar hon.

Trots att människor runtom Vera och hennes vän såg vad som hände var det ingen som ingrep. Vera fick tag i ärmen på en av killarnas tröja, men han försvann i publiken innan hon hann se vem det var.

Till sist lyckades hon och vännen ta sig ur publikhavet.

– Jag knuffade till dem, slog till dem och så lyckades vi slå oss ut. Sedan vågade vi inte gå in igen. Vi var rädda att det skulle hända igen.

Samma sak hände många andra tjejer den kvällen, berättar Vera.

– Alla visste redan innan om att folk tafsade, men man pratade inte om att det inte var okej. Folk sa att du får förvänta dig att folk tafsar om du åker dit. Och om du åker dit med sådana där kläder, då får du förvänta sig att folk tar på dig. Det var inte okej, säger hon.

Vera Söderström blev utsatt för sexuella ofredanden under We Are Sthlm 2015. Foto: Alexander Tillheden/TT.
Vera Söderström blev utsatt för sexuella ofredanden under We Are Sthlm 2015. Foto: Alexander Tillheden/TT.

När blickarna riktades mot sexuella ofredanden under festivaler efter den uppmärksammade nyårsnatten i Köln 2015/2016 blev Vera Söderström en av dem som gav sexuella ofredanden mot unga tjejer ett ansikte. Något som hon inte ångrat. Hon har sedan dess blivit ännu mer medveten om de här frågorna, berättar hon.

– Jag brukar prata med mina tjejkompisar om att om någon tafsar så ska de säga till. Om alla säger ifrån så kan det nog bli en förändring. Och så ska man polisanmäla, säger hon.

Men själv polisanmälde hon aldrig den där sommarkvällen för två år sedan.

– Jag visste inte att det var ett brott då. Jag visste att det var fel, men inte att man kunde bli åtalad och dömd. ”För en liten tafsning”, som en del säger. Men jag ser det som en större grej nu, berättar hon.

Det viktigaste för att inte sexuella ofredanden på festivaler och i andra sammanhang ska få fortsätta är utbilda killar tidigt i att respektera tjejers kroppar, tycker Vera.

Hon vill uppmana andra unga som råkar ut för något liknande att våga berätta om det för sina närstående.

– Man ska inte skämmas för att berätta för sina föräldrar. Det är inte du som ska skämmas, det är de som har ofredat dig som ska göra det.

Om du hade fått träffa de här personerna som gjorde det här igen, vad skulle de säga till dem nu?

– Jag skulle vilja veta hur de tänker. Varför tror de sig ha rätten till andras kroppar? Och jag skulle vilja försöka lära dem att vi är lika mycket värda och att jag inte skulle kunna gå fram och ta på dig utan att du skulle reagera.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro