ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Verklighetens Moby Dick jagas av ryska forskare

Viktor Bendz · 24 Apr 2012
Uppdaterad 24 Apr 2012

Foto: Far East Russia Orca Project (russianorca.org)


Jakten på en vit val. Låter det bekant? Men i stället för en besinningslös och mordlysten kapten är det ryska forskare som vill ta reda på mer om verklighetens Moby Dick: Späckhuggaren Iceberg.

klar

Artikellänk är kopierad

En vit späckhuggare har setts i norra Stilla havet, strax utanför Kamtjatjka i Ryssland. Nu söker ryska forskare från universiteten i Moskva och Sankt Petersburg febrilt efter valen för att fastställa om den är albino eller inte. Tankarna går osökt till den klassiska boken om jakten på Moby Dick – den vita kaskeloten.

– Det här är första gången vi någonsin sett en helvit, vuxen späckhuggarhanne. Det är ett oerhört vacker djur, säger Erich Hoyt som leder Far East Russia Projekt.

Det ovanliga med "Iceberg", som forskarna kallar späckhuggaren, är att han nått vuxen ålder. Enligt forskarna som undersökt bilder på valens ryggfena är han minst 16 år. Vanligtvis lever inte albinodjur till vuxen ålder eftersom deras utseende gör dem mer lättupptäckta i jakten på mat och skydd mot fiender.

– Vi vill veta mycket mer om Iceberg. Vi vill ta reda på om hur han har överlevt som vit val, säger Erich Hoyt. 

Tidigare har det rapporterats om två vita späckhuggare i samma område, men de är unga.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro