ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Verktyg för fiskben och dator gav 25 000

Henrik Lenngren · 23 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Martin Beckman fick 25 000 kronor för exjobbet med en dragkraftmätare för fiskben. Prispengarna ska gå till segelbåten i mahogny. 

Martin Beckman fick 25 000 kronor för exjobbet med en dragkraftmätare för fiskben. Prispengarna ska gå till segelbåten i mahogny. 


klar

Artikellänk är kopierad

Den ene utvecklade ett verktyg som upptäcker fel på datorchip. Den andre tog fram en dragkraftmätare för fiskben – från idé till prototyp. Vad Dan Adolfsson och Martin Beckman har gemensamt är att deras exjobb blev prisade och belönade.En möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden, en språngbräda till en framgångsrik karriär och kanske till och med steget på vägen till drömjobbet.Ett lyckat exjobb sonderar genvägar.

Det anser högskoleingenjören Martin Beckman, som tilldelades Wimanska priset och 25 000 kronor, för sitt examensarbete om hur hårt fiskens ben sitter.– Arbetsgivaren ser att man genomfört hela sin utbildning, klarat av att genomföra ett projekt självständigt och att man också har kunnat presentera arbetet på ett begripligt sätt, säger Martin Beckman som exjobbade med produktutveckling på Exos.Ett av hans krav med exjobbet var att ha möjligheten att göra ”en riktig produkt”.– På många sätt var det här ett idealiskt exjobb – tydligt definierat och väl avgränsat. Det innebar mycket självständigt arbete men också regelbundna avstämningar med uppdragsgivaren. Samtidigt innehöll det många utmaningar, säger Martin Beckman.NÄR CIVILINGENJÖREN Dan Adolfsson började planera sitt exjobb hade han visionen klar. Det skulle ske på ett externt företag och inte på skolan. När handledaren Erik Larsson visade sig ha kontakter i Holland som sökte en student till ett exjobb tog Dan chansen.– Viktigast med ett ex-jobb är slutresultatet. Det man presenterar under arbetets gång är bara pusselbitar till vad man skapar. Ju bättre bitar, desto bättre pussel. Men i slutändan gäller det att sätta ihop det på ett snyggt sätt, annars blir det bara skräp. Det är väldigt få människor som medvetet köper pussel som saknar bitar, säger han.

Dan Adolfssons ”pussel” var i stort sett komplett, vilket tilldelandet av Lilla Polhemspriset och 25 000 kronor för examensarbetet vittnar om. Efter exjobbet erbjöds dessutom Dan tämligen omgående ett forskarjobb på NXP Semiconductors.– Den närmaste framtiden blir jag kvar i Holland, sedan får vi se hur det blir. Halvledarindustrin är en väldigt snabb bransch med global marknad och många möjligheter.För Martin Beckmans del bi-drog det lyckade exjobbet till en anställning på Uppsalabaserade ATM.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Lenngren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro