ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Verktyg, hjärtan, badrockar och Pinocchio

Stockholm hannah sjostrom · 7 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jim Dine uppfann happenings, men kallar sig inte popkonstnär. Han använder sig av alla tekniker som finns, men återkommer ständigt till samma motiv. Och han har retat gallfeber på hela Borås. Nu ställer han ut på Wetterling gallery i Stockholm. – Det som är nytt på utställningen är mina verk i glas. För ungefär två år sedan jobbade jag med glas under en period. Det är ett organiskt material. Det är ju gjort av sand, det är fantastiskt... och ljuset, säger Jim Dine. Utställningen kan verka bred. Här finns målningar, skulpturer, en installation och så glasföremålen. Men om han är bred i fråga om teknik, är han desto mer begränsad i fråga om motiv: Verktyg, badrockar och Pinocchio. – Jag såg filmen när jag var sex år gammal. Om man är en sexårig pojke och ser åsneöron som växer, en näsa som blir längre och allt det där så glömmer man det inte. Allt eftersom åren gick la jag allt det där i min ficka. I mitten på nittiotalet kom det ut. Just hans fascination för Pinocchio har fått stora konsekvenser i Sverige. I Borås finns det planer på att uppföra en nio meter hög staty av Pinocchio signerad Jim Dine, vilket har väckt starka reaktioner. Men själv tar han det med ro, som man gör om man är Stor Amerikansk Konstnär. – Jag skulle bli överförtjust om de satte upp den. Om inte, så kan jag leva med det. Jag tar det inte personligt. Livet går vidare. Jag har en bra karriär, ett bra liv. Kan du förstå deras reaktion? – Jag förstår precis. De flesta fattar inte med en gång. Speciellt inte med konst. Kalle Dixelius/TT Spektra [email protected]

Foto: Maja Suslin/Scanpix Bildtext 2: Den här statyn, fast nio meter hög, kanske kommer att uppföras i Borås. Men än är inte sista ordet sagt i den debatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm hannah sjostrom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro