ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Verktyg som mjölkar ur det mesta

Anders Frick · 14 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
• Uppfinnaren Gustaf de Laval föddes i Dalarna och fick 1878 patent på en maskin som separerade mjölk från grädde. • Patentet lade grunden till Aktiebolaget Separator, som senare blev Alfa Laval och köptes upp av Tetra Pak. • Sedan år 2000 är DeLaval åter ett fristående bolag.

• Uppfinnaren Gustaf de Laval föddes i Dalarna och fick 1878 patent på en maskin som separerade mjölk från grädde. • Patentet lade grunden till Aktiebolaget Separator, som senare blev Alfa Laval och köptes upp av Tetra Pak. • Sedan år 2000 är DeLaval åter ett fristående bolag. Foto: Delaval


klar

Artikellänk är kopierad

Det finns flera olika modeller för projektstyrning och ett otal mjukvaror för att hålla ordning på projekt.

Två av de allra vanligaste modellerna är PPS och PROPS, som båda har funnits i ungefär 20 år.

PPS betyder Praktisk ProjektStyrning och är en modell som arbetar utifrån enkelhet. Den är framtagen av IT-konsultbolaget TietoEnator, som årligen utbildar 3 500 personer i modellen.– PPS är enkelt, skalbart och ska vara ett praktiskt verktyg för dem som jobbar i projekt. Numera finns verktygen samlade på nätet genom PPS Online, och dess-utom lanserar vi snart en ny projektportal, säger Elisabeth Erholt, marknadsansvarig för PPS på Tieto-Enator.

PROPS utvecklades av Ericsson men ägs och förvaltas nu av konsultföretaget Semcon. Modellen är framför allt inriktad mot tekniskt komplicerad verksamhet, och inom PROPS är det viktigare med tydlighet snarare än enkelhet. Till exempel markerar röd färg affärsansvar, blå projektledningsansvar och gul ansvar för själva arbetsutförandet.– Men nuförtiden pratar man mer om sättet att presentera planerna än själva modellen i sig. Det gör att intresset minskar för stora modeller som PROPS och PPS, säger Rune Olsson, projektledningsinriktad lektor vid Linköpings universitet.Enligt Rune Olsson är den senaste projektstyrningstrenden att arbeta på ett följsamt – agilt – sätt, där förmågan att kunna följa upp och anpassa sig efter förändringar är det viktigaste.

På verktygssidan finns en uppsjö av projektstyrningsstöd, från mjukvaror som Copernicus Pro och Hansoft, till webbaserade GoPlan, Basecamp och Projektplatsen.se. Många projektledare i mindre företag använder dock Microsofts program MS Project.– Mitt favoritverktyg är utan tvekan post-it-lappar. De flesta bra styrda projekt börjar med enkla verktyg och använder bara datorkraft när det verkligen behövs, säger Rune Olsson.

Den frihängande ryktborsten är en av DeLavals produkter som säljs över hela världen för att göra livet bättre för kossorna.
Den frihängande ryktborsten är en av DeLavals produkter som säljs över hela världen för att göra livet bättre för kossorna.Foto: Delaval

Gemensamt språk absolut nödvändighet

Mjölkmaskintillverkaren DeLaval valde för några år sedan att använda PPS som modell för att styra sina projekt, något de anser vara absolut nödvändigt för verksamheten.

Valet gjorde företaget efter att ha analyserat vad som passar bäst för en teknikkoncern med sju utvecklingsenheter på tre kontinenter.– Eftersom vi har verksamhet så på många ställen i världen behövde vi införa ett gemensamt synsätt i hela organisationen. För oss var det en överlevnadsfråga, säger Mikael Gisslegård, processchef på DeLaval.

Inom DeLaval fanns tidigare en mängd olika modeller och verktyg, och även om ingen av dem fungerade direkt dåligt så fanns det ändå ett behov av gemensamma språkliga uttryck. – Av de många olika metodiker som tillämpades inom koncernen såg vi att PPS-projekt var den mest framgångsrika. Därför valde vi att införa PPS centralt, säger Mikael Gisslegård.

– Fördelarna med PPS är bland annat att det är lättare att arbeta över gränser och tidszoner. Och från ett ledningsperspektiv är PPS väldigt bra eftersom det förmedlar en känsla av var företaget befinner sig, säger Mikael Gisslegård.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro