ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veronica Palm stiger fram

Peter Lindholm · 8 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms arbetarekommun är beryktad för sina interna stridigheter, som bland annat fick finansborgarrådet Annika Billström på fall 2006.

Men nu ska det vara slutbråkat. En utbildad barn-skötare, Veronica Palm, har valts till ordförande och ska hålla ordning i leden.– Jag tyckte att det kändes väldigt tydligt på årsmötet att det inte längre är så mycket konflikter och stridigheter, utan man har samlats runt ett gemensamt mål om att byta styre i både landet och i stadshuset. Det är viktigare än att bråka med varandra.

Men det verkar vara ett historiskt bråkigt organ. Anna Lindh sa på sin tid att det var omöjligt att ena stockholmarna.– Ja, men stämningen har blivit bättre under Carin (Jämtin, oppositionsborgarråd, reds anm). Hon har haft en trygg, stadgande roll.

Du blir en nyckelperson när Socialdemokraterna värmer upp inför valrörelsen. Just nu ser inte opinionssiffrorna särskilt bra ut.– Jag har aldrig trott att valet 2010 skulle bli en promenadseger, utan det krävs hårt arbete. Vi ska visa att vi har andra lösningar på den borgerliga politikens orättvisor. Men det senaste halv-året har det handlat om andra saker. Vi har fått alldeles för lite möjlighet att tala politik.

Som pensionsskandalen med Wanja Lundby-Wedin. – Ja, det är klart att det har skadat förtroendet för arbetarrörelsen. Man går för långt om man säger att man ska ha en högre moral om man tillhör Socialdemokraterna eller arbetarrörelsen, men vi säger oss ändå företräda vanliga löntagare. Och då krävs det mer än om man är moderat helt enkelt.

Du ville bli statsminister redan som barn. 25 år gammal blev du rekordung EU-parlamentariker 1998 – och då beskrev du dig själv som ”ett pittoreskt inslag”.– Ja, när jag sa barnskötare var det ingen som trodde på det. Att vara ung och tjej och inte ha någon akademisk utbildning, men ändå ha erfarenhet och kunskap av politiska uppdrag är unikt för Sverige. Det tillhör den nordiska folkrörelse-demokratin, men så ser man inte på politik i resten av Europa. Jag fick jättemycket frågor om det.

Jag har hört att du har spritproblem.– Nej!

Jo, senaste häromveckan hade du problem med att handla på Systembolaget utan att visa legg.– Haha. Det var lite roligt. Jo, jag har ett babyface.

För ett par år sedan hade du problem med Toys R Us ­jul­reklam som du anmälde till Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam.– De gjorde en prövning och sa att det inte var oetiskt. Det är säkert inte min förtjänst, men i efterhand har man gjort hårdare bedömning i några fall av vad som är könsdiskriminerande. Så utvecklingen går åt rätt håll.

Erkänn att dina flickor leker med Barbie och My Little Pony ändå. Du blir inte av med dem.– Nej, det är väldigt, väldigt svårt, haha. Vi har inte förbjudit några leksaker. Men vi försöker ha en mångfald och inte kalla det för tjej- och killlek­saker.

Då sa du att din familj gärna bryter könsuppdelningen och att du inte skulle skämmas om din man gick till jobbet i klänning. När får vi se det?– Då lär ni få vänta, haha.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro