ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vet du om din deo innehåller förbjudna ämnen?

Ida Gustafsson · 23 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015
Det kan finnas hälso- och miljöfarliga ämnen i deodoranter. 

Det kan finnas hälso- och miljöfarliga ämnen i deodoranter.  Foto: Alamy


Deodoranten och krämen du köper på semestern eller från utländska sajter kan innehålla parabener och triclosan. Ämnen som är förbjudna eftersom de är miljö- och hälsofarliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals svenskar åker årligen till USA på semester. En del av dem som åker över Atlanten köper på sig amerikanska deodoranter, tandkrämer och lotions för att de upplevs som ”bättre”. 

Men det finns en dålig sida med skönhetsprodukter som köpts eller tillverkats utanför EU, De kan innehålla ämnen som inte finns här eftersom EU förbjudit demefter att de bedömts som hälso- och miljöfarliga. 

►LÄS MER: Krämer och hårspray kan skada levern – nu slutar de säljas

Om du till exempel köper med dig en deodorant hem efter en resa till USA innehåller det en rad ämnen som inte är tillåtna här hemma. Bland dem finns ämnesgruppen parabener, där vissa varianter är förbjudna här i Sverige. 

– Det kan ju vara så att en produkt som är tillåten i USA är förbjuden i Europa. Men det är företagens skyldighet, ofta behöver produkterna anpassas och lägga till märkning för att de ska kunna säljas i Europa, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket till Metro. 

Parabener används som konserveringsmedel i hudkrämer och deodoranter. Förbudet utfärdades mot vissa sorter av parabener inom EU 2014 eftersom det inte går att faställa att de är tillräckligt säkra. Ämnet misstänks även för att ha hormonstörande effekter. 

► LÄS MER: Här är sminktrenden som kan skada din hud

Ytterligare ett debatterat ämne är triclosan som är ett bakteriedödande ämne som tillsätts i bland annat i tandkrämer och deodoranter.

– Det är ett ämne som inte är så jättevanligt förekommande här i Sverige. Men det förekommer i parfymprodukter, och främst sådant man kan köpa på Tax free men även i enstaka fall har vi hittat det i fotkrämer, säger Magnus Crona. 

Baksidan med triclosans bakteriedödande effekter är att det kan leda till ett ökat antal resistenta bakteriestammar vilket kan . Och enligt en undersökning som OECD gjorde 2010 är det också irriterande vid inandning. 

Kemikalieinspektionen just ett nationellt förbud mot mikroplaster som finns ibland annat tandkrämer, ansikts- och kropssskrubbar. Mikroplasterna löses inte upp utan hamnar så småningom i haven. Där äts de upp av fiskar, plasterna blockerar mag- och tarmkanalerna. Det finns även indikationer på att mikroplasterna suger åt sig kemikalier som frigörs inuti djuren och förgiftar dem. I USA har nio delstater infört förbud mot mikroplatser och ett tionde, för delstaten Michigan, är på gång, skriver USA Today.

► LÄS MER: Nej, naturliga ingredienser behöver inte vara bättre 

Utomeuropeiska företag som vill sälja produkter här måste följa regler och anpassa sina produkter efter vad som är tillåtet här. Men den som köper en deodorant eller en lotion för eget bruk under semestern ansvarar själv för att kontrollera innehållet. 

–  Vi kan inte kontrollera vad konsumenten använder själv. Men vi har köpråd på vad man kan tänka på när man köper produkter. Om det finns det innehållsförteckning och att man ska sortera bort produkter om det inte finns märkning. 

Fotnot: Inom EU är isopropylparaben, isobutylparaben, pentylparaben, phenylparaben och benzylparaben förbjudna på grund av att man inte kunnat utvärdera om de kan användas säkert. Fyra parabener, metyl-, etyl-, propyl-, butylparaben är tillåtna att använda som konserveringsmedel inom EU. 

Produkter som innehåller mikroplaster.
Produkter som innehåller mikroplaster.Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro